Διαφήμιση

Μήπως γίνομαι υπερβολικός ? Σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών μας .

• Μήπως γίνομαι υπερβολικός ? Σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών μας .

Καλημέρα ,
      Είμαι ο Παναγιώτης 37 ετών και πατέρας δύο υπέροχων γιών 4 και 5 ετών .
      Ανήκω ίσως στις τελευταίες γενιές που μεγάλωσαν στις πλατείες και στις αλάνες με μπάλα ποδήλατο
      να τρώω τα μούτρα μου και να ξανασηκώνομαι και ξανά πάλι παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως .
      `Οσο περνούσαν τα χρόνια έβλεπα όλο και πιο συχνά τα παιδιά να κολλάνε σε μια οθόνη υπολογιστή είτε
      σε μια τηλεόραση με την εκάστοτε παιχνιδομηχανή με όλα τα επακόλουθα ( έλλειψη κοινονικοποίησης ,
      παχυσαρκία , κακή φυσική κατάσταση κλπ ) .
      `Οταν με το καλό απέκτησα τα παιδιά μου αποφάσισα ότι θα ήθελα να μεγαλώσουν έξω και όχι
      κολλημένα μέσα και το μόνο που θα τους απασχολεί να είναι το τελευταίο παιχνίδι του PS ή το Internet .
      Πλέον όμως όλο και πιο συχνά ακούμε και διαβάζουμε για κακοποίηση ανηλίκων , απαγωγές , εμπόριο
      οργάνων , φόνους , βιασμούς .
      Τί μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά μας χωρίς όμως ταυτόχρονα να τα αποξενώσουμε
      ούτε από εμάς ούτε από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο ? Χωρίς να τα κάνουμε αυτό που λέγαμε μαμόθρεφτα
      και αργότερα όταν μεγαλώσουν να έχουν τα εφόδια να σταθούν σε αυτή την σκληρή και απάνθρωποι κοινωνία ???
      Σίγουρα το βασικότερο είναι η παιδεία αλλά νομίζω ότι δεν είναι αρκετό . Τα παιδιά είναι σίγουρα πανέξυπνα αλλά
      είναι και αθώα και μπορούν να παρασυρθούν .
      `Ισως κάτι τέτοιο να ήταν ένα πρώτο βήμα Mi Bunny MITU Children Smart GPS Watch Blue | xiaomi-mi.com ?
      Θα εκτιμούσα τις απόψεις σας .

Ευχαριστώ ,

Παναγιώτης .

Υ.Γ. Με συγχωρείτε για το σεντόνι καταλαβαίνετε ελπίζω το άγχός ενός πατέρα για τα παιδιά του και την ποιότητα της
      ζωής που μπορεί ( ή και καμιά φορά δεν μπορεί ) να τους προσφέρει .
    • Δεν είσαι ο μόνος που σκέφτεται και βλέπει τα πράγματα έτσι και δεν είσαι καθόλου υπερβολικός :)
    • Δε νομίζω ένα πιτσιρίκι που πηγαίνει σε μια πολεμική τέχνη ή σε ακαδημία ποδοσφαιρική να γίνει μαμμόθρεφτο.
      Προσωπικά (αν και είμαι πιτσιρικάς ακόμα στο άνθος τον 26 ετών) θα ήθελα τα παιδιά μου να εξασκούνται ελεγχόμενα και φυσικά να έχουν και το ps τους όπως είχα και εγώ...Δόξα το Θεό και διάβαζα και προπονούμουν και τα μπλιμπλικια έπαιζα...Προσοχή μεγάλωσα σε χωριό των Σερρών και πλέον μένω Αθήνα και έχει φοβηθεί το μάτι μου...
      Η λύση του gps για εμένα ειναι πολύ καλή πάντως αφού πρώτα όμως προηγηθεί συζήτηση με το τέκνο ουτοσωστε να ξερει οτι ειναι για την ασφαλεια του και να μην νιωσει πιεση η οτι παρακολουθειται καταναγκαστηκα....
      Μιλαω χωρις πείρα και χωρις πατρικο ενστικτο ακόμα....
    • Διαφήμιση
    • Τί είπες τώρα παλικάρι μου;;;;;;!!!!!
      Υπερβολικός;;;;;;
      Κάθε μέρα με αυτές τις σκέψεις κοιμάμαι και ξυπνάω...
      Τα παιδιά...η οικογένεια...Τα παιδιά...η οικογένεια...Τα παιδιά...η οικογένεια...Τα παιδιά...η οικογένεια...Τα παιδιά...η οικογένεια...Τα παιδιά...η οικογένεια...

Είναι πολύ μεγάλο θέμα...πολύπλευρο! Δεν νομίζω τι υπάρχει στάνταρ απάντηση. Πολλές οι παράμετροι που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Αυτό που κάνω εγώ, επειδή τα παιδιά (και ειδικά τα αγόρια) προσπαθούν να μοιάξουν τους γονείς (τα αγόρια τους μπαμπάδες) είναι να μην χάνω την παραμικρή ευκαιρία να τους τονίζω τα καλά και τα κακά της τεχνολογίας. Να μάθουν να την χρησιμοποιούν για να τους εξυπηρετεί και όχι να γίνουν υπόδουλοι.

Και φυσικά πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνεις και εσύ αυτό που διδάσκεις ε...δεν μπορεί να είσαι εσύ όλη την ώρα μποστά σε έναν υπολογιστή ή σε ένα κινητό, να χαραμίζεις τον χρόνο σου σε διάφορες χαζαμάρες και μετά να έχεις απαίτηση από τα παιδιά σου να μην το κάνουν! Πρέπει και ΕΣΥ να χρησομοποιείς την τεχνολογία και όχι να σε χρησιμοποιεί αυτή...ΕΣΥ είσαι το πρώτυπο...ΕΣΥ θα δείξεις τον δρόμο...τονίζοντας ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (μέσα απο ζωντανά παραδείγματα και ερεθίσματα που έρχονται) ποιός είναι ο σωστός και ποιος ο λάθος τρόπος! Μόλις πέσει κάτι στην αντίληψή σου (είτε καλό είτε κακό) να το εξηγείς εκείνη την ώρα, αμέσως, και να μήν αφήνεις να περάσει έτσι...και ίσως να παρερμηνευθεί απο τα παιδιά.

Αυτό κάνω εγώ. Βομβαρδισμός με τα λάθη και τα οφέλη της τεχνολογίας. Τα παιδιά μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ. Στην τεχνολογία θα ζουν...πρέπει να μάθουν να την χρησιμοποιούν σωστά. ΔΕΙΞΕ τον δρόμο. Δεν θα πετύχεις 100%. Θα έχεις βάλει όμως το λιθαράκι για σωστή σκέψη και αξιολόγηση των ερεθισμάτων.

Γενικά, είναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ δύσκολο θέμα και θέλει λεπτούς και έξυπνους χειρισμούς (να χτυπάς όταν πρέπει). Εάν το παίξεις σκληρός, το πιθανότερο είναι να έχεις αντίθετα αποτελέσματα και μόλις το παιδί απελευθερωθεί...να χαθεί στην ψευδαίσθηση της τεχνολογία.

ΥΓ. Το GPS θα το έπαιρνα. Το χρησιμοποιώ ήδη με άλλο τρόπο...μέσω Google+ και find Location (και παλαιότερα μέσω find my friends στα iphone). Είναι ΒΑΣΙΚΟ αξεσουάρ της οικογένειας εδώ και 3-4 χρόνια ;)
      Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται αλλά η Φυσική Βλακεία δεν φεύγει.
    • Κανεις και πουθενα δεν μπορει να είναι ασφαλής 100%. Μπορει να συμβεί το οτιδήποτε χωρίς να μπορεις να κάνεις το παραμικρό ακομα και 10 δορυφόρους να εχεις επάνω τους.
      Τώρα το να δέσεις τα παιδιά με λουράκι, ή να προσπαθείς να τα ελέγχεις παντού και πάντα μπορει να ανεβάζει τον βαθμό ασφάλειας μεν αλλά δεν τους δινει την ελευθερία των επιλογών και τη δυνατότητα να κάνουν λάθη. Και τα γόνατα θα χτυπήσουν και μεταξύ τους θα τσακωθουν και ζημιές θα κάνουν.
      Μην απατάσαι. Κανενά παιδί δεν είναι τέλειο, όλα τα παιδιά χαιροντε με τις βλάκειες κι αυτες οι βλακειες είναι που τα ανεξαρτητοποιούν μέρα με τη μέρα.
      Το να είσαι γονιός είναι ένας συνεχής αγώνας ακόμα κι όταν τα παιδιά κάνουν δικά τους παιδιά.
      Άστα όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερα. Τα μέτρα ασφαλείας που λές φέρνει το ένα το άλλο.
      Το να ζουν 5χρονα και 10χρονα μέσα σε φυλακες έστω και χρυσές δεν το θεωρω υγειές.

Even dead i will fight.
    • Μην μπερδεύετε το προστατεύω με το ελέγχω όμως ε...ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό...το παιδί σήμερα ΔΕΝ μπορεί να προστατευτεί μόνο του...
      Δεν με ενδιαφέρει εάν θα χτυπήσει, ούτε εάν θα σπάσει το πόδι του, ούτε εάν θα πλακωθεί στο ξύλο. Με ενδιαφέρει να μην το δω στα σκουπίδια χωρίς νεφρά. Συγγνώμη για την χοντράδα, αλλά στις μέρες μας ρομαντισμός δεν χωράει. Καλή η ελεύθερη βούληση αλλά προϋποθέτει και βασικές αρχές...ελευθερίας.
    • Καλησπέρα ,
      για να μην παρεξηγηθώ προσπαθώ να κάνω τα πάντα με μέτρο σχετικά με την ανατροφή των παιδιών μου .
      Δηλαδή και κινούμενα θα δουν στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή , αλλά και θα πάμε στην παιδική χαρά ή στον
      παιδότοπο .
      `Οταν βλέπουν τηλεόραση ή είναι στο σχολείο θα ασχοληθώ με τον υπολογιστή ή κάτι άλλο , όταν έχω τα παιδιά ασχολούμαι με τα παιδιά . Προσπαθώ να τους μάθω ότι μπορώ σχετικά με την τεχνολογία και την ορθή χρήση της
      και αυτό που έχω καταλάβει μέχρι στιγμής είναι ότι ό,τι τους τραβήξει το ενδιαφέρων θα το μάθουν αμέσως . Πχ ξέρουν να ανοίξουν τον υπολογιστή από κλειστό , το πρόγραμμα αναπαραγωγής και να βρούν και το κινούμενο που θέλουν να δουν ( είναι 4 και 5 όπως είπα και ακόμα δεν διαβάζουν ) .
      Ούτε είμαι από τους γονείς που μόλις πέσει το παιδί κάτω τρέχουν πανικόβλητοι . Μεγαλύτερο κακό κάνουμε έτσι .
      Σχετικά με τις εξωσχολικές δραστηριότητες δυστηχώς σε κάποιες οικογένειες μπορεί να είναι από ελάχιστες εώς και ανύπαρκτες καθαρά για οικονομικούς λόγους .
      Δεν θέλω να βάλω τα παιδιά μου σε μια γυάλα για να μην πάθουν τίποτα , θέλω να έχουν εμπειρίες και να είναι αυτόνομοι και αυτάρκεις αύριο μεθαύριο .Το θέμα είναι να τους δώσω και καλύτερα δυνατά εφόδια γι`αυτό .

Σίγουρα δεν θέλω να τα ελέγχω απόλυτα και θα πέσουν και θα χτυπήσουν και θα ξανασηκωθούν και και και . . .
      `Αλλά με αυτά που ακούω δεν ξέρω ρε παιδιά . . .
      `Οταν τους πάω στην παιδική χαρά ο ένας πάει στην ανατολή ο άλλος στην δύση , είναι δεδομένο ότι αρκετή ώρα δεν θα τους έχω και τους δύο ταυτόχρονα στο οπτικό μου πεδίο οπότε φαντάζομαι ότι το gps είναι μια κάποια λύση .
    • Διαφήμιση
    • Ο/H banned79 έγραψε:

Καλησπέρα ,
      για να μην παρεξηγηθώ...
      .... οπότε φαντάζομαι ότι το gps είναι μια κάποια λύση .
      ...στο μυαλό μου είσαι... :|
    • Ο/H pavlidisc έγραψε:

Μην μπερδεύετε το προστατεύω με το ελέγχω όμως ε...ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό...το παιδί σήμερα ΔΕΝ μπορεί να προστατευτεί μόνο του...
      Δεν με ενδιαφέρει εάν θα χτυπήσει, ούτε εάν θα σπάσει το πόδι του, ούτε εάν θα πλακωθεί στο ξύλο. Με ενδιαφέρει να μην το δω στα σκουπίδια χωρίς νεφρά. Συγγνώμη για την χοντράδα, αλλά στις μέρες μας ρομαντισμός δεν χωράει. Καλή η ελεύθερη βούληση αλλά προϋποθέτει και βασικές αρχές...ελευθερίας.Α
      Αυτό ακριβώς έννούσα όταν είπα γενικά με αυτά που βλέπουμε και ακούμε αλλά δεν ήθελα να το γράψω φίλε μου γιατί και μόνο η ιδέα να συμβεί κάτι τέτοιο ( και γενικά κάτι άσχημο ) σε ένα παιδί ( οποιοδήποτε παιδί και όχι μόνο το δικό μου ) με αρρωσταίνει - τρελλαίνει κλπ κλπ χρησιμοποιήστε όποια λέξη νομίζετε . . .
    • Ο/H banned79 έγραψε:

Αυτό ακριβώς έννούσα όταν είπα γενικά με αυτά που βλέπουμε και ακούμε αλλά δεν ήθελα να το γράψω φίλε μου γιατί και μόνο η ιδέα να συμβεί κάτι τέτοιο ( και γενικά κάτι άσχημο ) σε ένα παιδί ( οποιοδήποτε παιδί και όχι μόνο το δικό μου ) με αρρωσταίνει - τρελλαίνει κλπ κλπ χρησιμοποιήστε όποια λέξη νομίζετε . . .
      Άστο να πάει στο διάολο....μία που το έγραψα και μία που πρέπει να το αφήσουμε εκτός...όλοι καταλάβαμε σε τί αναφερόμαστε και πώς προσδιορίζουμε την "πολύ κακιά ώρα". Κανένας δεν έχει σκοπό να βάλει το παιδί του σε μπουκάλι και να το ανοίγει όποτε θέλει. Για προστασία μιλάμε όχι για παρακολούθηση (η λέξη περιέχει σχεδόν πάντα δόλο μέσα της). ΞΕΚΑΘΑΡΟ!

Πάμε παρακάτω. Το είδα το ρολογάκι και μου άρεσε πολύ. Εκτός του ότι κάνει αυτό που θέλεις είναι και πανέμορφο. Εάν τα παιδιά μου ήταν πιό μικρά (εμείς ξεφύγαμε τα 10 έτη...) προσωπικά θα το έπαιρνα. Μου άρεσε πολύ και σαν ιδέα και σαν εμφάνιση.
    • Πέρασαν τα παλιά τα χρόνιαπου μεγαλώσαμε εμείς αλλιώς. Τα παιδιά τώρα είναι πιό έξυπνα από εμάς σε θέματα τεχνολογίας και όχι μόνο.Εμένα που η κόρη μου είναι 5 ανοίγει υπολογηστή,browser και πάει στο you tube και βάζει πέπα και κοιτάει.Φυσικά την έχω από επιτήρηση δεν την αφήνω μόνη της ποτέ.Τα παιδια εξελήσονται και δεν είναι κακό.Το μέλλον έχει μπόληκη τεχνολογία μέσα του,από κινητά,υπολογηστές δίκτυα κτλ. Προσοχή θέλει η κατάχρηση όπως σε όλα τα πράγματα κάνει κακό έτσι και εδώ, τα όρια πρέπει να υπάρχουν.Τώρα κίνδυνοι σίγουρα υπάρχουν αλλά και παλία υπήρχαν αυτό δεν άλλαξε....ο κάθε γονιός προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για το παιδί του. έχω δεί μια μάνα μια φορά να έχει τρία αγοράκια, να είναι μόνη της και να τα έχει και τα 3 με λουρί δεμένα με μια <<ειδική>> ζόνη από την μέση τους.δεν ξέρω αν ήταν ελληνίδα ή ξένη. η γυναίκα μου είχε φρικάρει θυμάμαι αλλά απο την άλλη για να τα είχε έτσι λέω κάτι θα ήξερε αυτή...
    • Διαφήμιση
    • Ο/H mastersakis έγραψε:

Πέρασαν τα παλιά τα χρόνιαπου μεγαλώσαμε εμείς αλλιώς. Τα παιδιά τώρα είναι πιό έξυπνα από εμάς σε θέματα τεχνολογίας και όχι μόνο.Εμένα που η κόρη μου είναι 5 ανοίγει υπολογηστή,browser και πάει στο you tube και βάζει πέπα και κοιτάει.Φυσικά την έχω από επιτήρηση δεν την αφήνω μόνη της ποτέ.Τα παιδια εξελήσονται και δεν είναι κακό.Το μέλλον έχει μπόληκη τεχνολογία μέσα του,από κινητά,υπολογηστές δίκτυα κτλ. Προσοχή θέλει η κατάχρηση όπως σε όλα τα πράγματα κάνει κακό έτσι και εδώ, τα όρια πρέπει να υπάρχουν.Τώρα κίνδυνοι σίγουρα υπάρχουν αλλά και παλία υπήρχαν αυτό δεν άλλαξε....ο κάθε γονιός προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για το παιδί του. έχω δεί μια μάνα μια φορά να έχει τρία αγοράκια, να είναι μόνη της και να τα έχει και τα 3 με λουρί δεμένα με μια <<ειδική>> ζόνη από την μέση τους.δεν ξέρω αν ήταν ελληνίδα ή ξένη. η γυναίκα μου είχε φρικάρει θυμάμαι αλλά απο την άλλη για να τα είχε έτσι λέω κάτι θα ήξερε αυτή...
      Μια από τα ίδια και οι δικοί μου 4 και 5 . Η τεχνολογία αυτή καθ ` αυτή δεν με απασχολεί ιδιαίτερα , ίσα ίσα καλύτερα να έχουν μια κάποια εξοικίωση από νωρίς και να μην ψάχνονται αργότερα . Περισσότερο με απασχολεί η κακή χρήση και η κατάχρηση .
      Κυρίως όμως με απασχολούν οι άλλοι κίνδυνοι που λές και εσύ .
      `Οπως έχουν γίνει τα πράγματα δίπλα σου είναι το παιδί και στο βουτάνε .
      Σχετικά με του λουρί - υμάντα και εγώ το κοροιδευα και έλεγα τι πράγματα είναι αυτά και παιδί είναι και όχι σκυλί κλπ όταν όμως έχεις ένα ζωηρό παιδί ή δύο και είσαι μόνος σου τελικά κάνει δουλειά παιδιά .
      Προσωπικά τα αγόρασα ( 2 ) γιατί επέμενε η σύζηγος για να της κάνω το χατήρι ( κοινώσ να γλυτώσω γκρίνια . . . ) έλα όμως που όταν τους έβγαλά μόνος μου έξω χρειάστηκαν αρκετές φορές .
      Την μία είδαν ένα σκυλί απέναντι και έτρεξαν να πάνε να το χαιδέψουν και εννοείτε ότι ερχόταν αυτοκίνητο , την άλλη περιμέναμε να περάσουμε τον δρόμο και απλά τους την βάρεσε και αποφάσισαν να περάσουν έτσι στο χύμα και αρκετές φορές ακόμα . Εδώ να πώ ότι από τότε που άρχισα να τους βγάζω βόλτα με τα πόδια σε κάθε διασταύρωση , σε κάθε δρόμο ερχόταν δεν ερχόταν αυτοκίνητο έιχαμε τα αναμενόμενα ( σταματάγαμε κοιτάγαμε αν ερχεται αυτοκίνητο και μετά περνάγαμε ) άρα λοιπόν σαν δικλίδα ασφαλείας το θεωρώ αρκετά χρήσιμο και ας με κοιτάνε σαν εξωγήνο . `Εγώ όσο τα χρησιμοποιήσαμε σαν τέτοιο το είχα τους κράταγα από το χέρι και την θηλιά του λουριού περασμένη στον καρπό μου .