Διαφήμιση

Ο AMD Zen δείχνει τα... δόντια του στον Core i5-4670K

• Ο AMD Zen δείχνει τα... δόντια του στον Core i5-4670K

Νέα ελπιδοφόρα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τις επιδόσεις των επερχόμενων επεξεργαστών Zenτης AMD, αφού επίσημο benchmark της εταιρείας διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από το WCCFTech.
      Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις αφορούν ένα οκταπύρηνο ολοκληρωμένο αρχιτεκτονικής Zen, το οποίο χρονίζεται στα 2,8GHz και αξιοποιείτεχνολογία SMT (Simultaneous Multi-Threading), αντίστοιχη του Intel Hyper-Threading, έτσι ώστε να “δείχνει” στο λειτουργικό σύστημα 16 λογικούς πυρήνες. Ο επεξεργαστής δοκιμάστηκε στο benchmark τουAshes of the Singularity, σε ένα δηλαδή ιδιαίτερα απαιτητικό όσον αφορά τη CPU τίτλο RTS, που απεικονίζει δεκάδες μονάδες να κινούνται στο χάρτη κατά τη διάρκεια κάθε αποστολής.

Η υλοποίηση της AMD απέδωσε σχεδόν 10% περισσότερα frames ανά δευτερόλεπτο από τον Intel Core i5-4670K, έναν επεξεργαστή τεσσάρων πυρήνων που είναι ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλής στους gamers και λειτουργεί στα 3.4GHz, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3.8GHz σε λειτουργία Turbo

Ο Zen της δοκιμής βέβαια απέδωσε λιγότερο, κατά 12%, από τον Core i7-4790, του οποίου η βασική συχνότητα είναι 3.6GHz, ενώ υποστηρίζει και Hyper-Threading. Ακόμα κι έτσι όμως, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν τη σημαντική διαφορά στο χρονισμό μεταξύ των δύο επεξεργαστών, φαίνεται ότι αυτή τη φορά η AMD έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα ικανότατο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό προϊόν.
      Ας σημειωθεί επίσης ότι το ολοκληρωμένο που δοκιμάστηκε αποτελείengineering sample. Δεν αποκλείεται λοιπόν οι τελικές εμπορικές εκδόσεις των Zen όχι μόνο να έχουν βελτιωθεί ακόμα περισσότεροόσον αφορά το IPC, αλλά να επιτυγχάνουν και υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας, καθώς η AMD θα βελτιώνει σταδιακά την λιθογραφία της στα 14nm.
      Ακόμα κι αν οι τελευταίας γενιάς λύσεις της AMD υστερούν οριακά σε σχέση με τους σύγχρονους επεξεργαστές της Intel, εάν τιμολογηθούν κατάλληλα θα αποτελέσουν εξαιρετικά δελεαστικές προτάσεις για κάθε χρήστη, ειδικά εφόσον αυτός ασχολείται με το gaming.

Ο AMD Zen δείχνει τα... δόντια του στον Core i5-4670K
    • Οχταπύρηνος για να συναγωνιστεί ένα τετραπύρηνο της intel...
    • Μη μετρας πυρήνες. Το κόστος του ενός με το κόστος του άλλου σύγκρινε για να βγάλεις συμπεράσματα.

Even dead i will fight.
    • Διαφήμιση
    • Το δέχομαι αλλά συγκρίνουν ανόμοια πράγματα.. Είναι πολύ πίσω η amd.. Προσωπικά πήρα μια φορά amd και το μετάνιωσα, μεγάλη απογοήτευση..
    • Ο/H kostakislarisa έγραψε:

Το δέχομαι αλλά συγκρίνουν ανόμοια πράγματα.. Είναι πολύ πίσω η amd.. Προσωπικά πήρα μια φορά amd και το μετάνιωσα, μεγάλη απογοήτευση..
      Ανόμοια δεν ξέρω αν είναι γιατί από το 2009 και μετα δεν πήρα άλλον υπολογιστή.
      Από το 2009 και το am3+ socket που φοράω δεν έβγαλε από σο ξέρω άλλο socket η Amd.
      Αν γουστάρω για τον ΑΒ λόγο να αλλάξω επεξεργστη το κάνω χωρίς να αλλάξω μητρική και πιθανότατα ψύκτρα και μνήμες.
      Η intel από την άλλη βγάζει πιο δυνατα τσιπάκια αλλά το κόστος ειναι υψηλό κι έχει και το κουσούρι να αλλάζει σοκετ ανα 6μηνο.
      Δεν ξέρω για πιο λόγο μετάνιωσες. Πιθανόν να είσαι κι εσύ θύμα του marketing.
      Εγώ λοιπόν πήρα ένα φτηνο και ταπεινο phenom X2 555 ξεκλέιδωσα από το Bios τους 2 κλειστους πυρήνες και τον μεταμόρφωσα σε έναν Χ4 965. Με 50€ επεξεργαστή και μια κάρτα γραφικών των 100€ και παιχνίδια βαρια κι ασήκωτα παιζω και video editing έκανα.
      Ήμουν τυχερός που έπεσα σε καλό κομμάτι; Ίσως.
      Αλλά με τίποτα τα Amd συστηματα δεν ειναι για τα μπαζα.

Even dead i will fight.
    • O i5-4670K που τον συγκρίνει είναι 2 τρίμηνο του '13 δηλαδή πριν 3 χρόνια και τον συγκρίνει με ένα οκταπύρηνο του '16 και είναι ελάχιστα μπροστά.. Δε διαφωνώ για την τιμή αλλά όπως και να το κάνεις είναι πίσω.. Όχι δεν είναι θέμα μαρκετινκ απλά είδα ότι ένας amd ναι μεν φθηνότερος αλλά δεν αποδίδει όσο ένας intel.. Τώρα πήρα έναν ι7 6700Κ και βρήκα τη χαρά μου, 4πύρηνος αλλά πετάει.
    • Διαφήμιση
    • Η Intel σχεδόν πάντα ήταν ένα και δύο βήματα μπρστά.
      Ταπεινή μου άποψη πως όταν με τα μισά ή και το 1/3 των χρημάτων μπορει κάποιος να κάνει τη δουλειά του δεν υπάρχει λόγος να πάει σε Intel. Αν τώρα είσαι τόσο απαιτητικός που κάθε χρόνο αλλάζεις pc λογικό η AMD να μη σου κάνει.
      Πάντως ακόμα κι όταν αυτό το cpu τινάξει τα πεταλα ( γιατί δουλεύει στα 4.2Ghz είναι και με ξεκλείδωτους 2 πυρήνες) πάλι AMD θα παρω και πιθανότατα δεν θα χρειαστει να αλλάξω ούτε μητρική.

Even dead i will fight.
    • το κακο με τους AMD ειναι οτι ζεσταινονται και πιο πολυ!!!!
      Oποτε στο κοστος αγορας πρεπει να υπολογιζεις οπωσδηποτε και ενα καλο συστημα ψυξης ειδικα τωρα που ειναι καλοκαιρι!!!!
      Ασε που η ενεργειακη καταναλωση ειναι κατα πολυ μεγαλυτερη απο την intel!!! αρα μεγαλυτερο τροφοδοτικο,
      απο την αλλη το σοστος ειναι στο μισο!!!
      Αναλογα με την τσεπη διαλεγεις
    • Ναι αυτό με τη θερμοκρασία το παρελειψα, καμία σχέση η idle θερμοκρασία του Intel με τον amd και σε παιχνίδια πάλι ζεστενεται αρκετά..
    • Ο/H isaacgr έγραψε:

το κακο με τους AMD ειναι οτι ζεσταινονται και πιο πολυ!!!!
      Oποτε στο κοστος αγορας πρεπει να υπολογιζεις οπωσδηποτε και ενα καλο συστημα ψυξης ειδικα τωρα που ειναι καλοκαιρι!!!!
      Ασε που η ενεργειακη καταναλωση ειναι κατα πολυ μεγαλυτερη απο την intel!!! αρα μεγαλυτερο τροφοδοτικο,
      απο την αλλη το σοστος ειναι στο μισο!!!
      Αναλογα με την τσεπη διαλεγεις
      Ώπα ξάδερφε γιατι θα με τρελάνεις.
      Ζεσταίννται πιο πολύ; Που το βασίζεις αυτό;
      Η ψύκτρα που θα επιλέξεις εξαρτάται από το μέγεθος του πύργου σου, την μητρική πλακέτα και το πόσο κοντά ειναι οι RAM και το κατα πόσο θέλεις να παίξεις με τα ρολόγια κι αν θέλεις.
      Αν μιλάς για την stock ψύκτρα που εχουν μέσα είναι για πέταμα.
      Στο θέμα καταλάωσης που λές (και άρα περισσότερη θερμότητα) εξαρτάται από το μοντέλο του επεξεργαστή. Άλλο να ζητάει 60W , άλλο 95W κι άλλο 120W.
      Αυτο δε σημαινει πως ένας επεξεργαστής της Intel δε μπορει να ζητήσει 120W.
      Και να σου πω εγώ που του έχω άλλαξει τα πετρέλαια και δουλεύει πολύ πάνω από τις δυνατότητες του καταναλώνει 95W κι έχει θερμοκρασία σε κατάσταση ηρεμίας γύρω στους 37-40°C και στα ζόρια 70-75°C με μια ψύκτρα κόστους 40€.
      Δεν θέλει απαραίτητα τρελά λεφτα για να στήσεις ένα καλό μηχάνημα, φτάνει να μη θέλεις το PC για να τρέχεις Bench κάθε μέρα.

Even dead i will fight.
    • Διαφήμιση
    • εγω τον fx6300 που εχω,ειμαι ευχαριστημενος
      Για την εργοστασιακη ψυκτρα....
      αστο, αδικα την δινουν, καλυτερα να την παω για ανακυκλωση
      Για να την παλεψω εβαλα ,μετα την zalman cu7000 al-cu, την Cooler Arctic Freezer Xtreme Rev.2
      γιατι εφτανε 70 βαθμους στα παιχνιδια και εχω και κουτι με 4 ανεμιστηρες και χωρις overclocking
      Ναι ο intel θα ζητησει 140w αλλα θα ειναι i7 με πολλαπλασια ισχυ(cpu benchmark) αλλα θα εχει και τα πολλαπλασια λεφτα
      νιωθω οτι intel με amd οτι ειναι οπως τα αμερικανικα muscle αυτοκινητα,μεγαλου κυβισμου με ισχυ και ροπη με τα κωλοφτιαγμενα με τα τουρμπο και τα νιτρο!!!!