Διαφήμιση

Γενική συζήτηση για το Redmi Note 5 (Whyred)

• Έχω την εντύπωση ότι είχες πρόβλημα (όχι τόσο έντονο) και πριν το update.
      Με <4 ώρες αναμονή και <1 ώρα οθόνη ακόμα και το πιο απαιτητικό παιχνίδι να έπαιζες δεν θα έπρεπε να πηγαίνει 100 -> 80%.
    • @Orestis2 Μιας και ήρθε και ένα βαρύ πυροβολικό τώρα στην παρέα @BanditGR ας μας πει μήπως και ένας καθαρισμός δεδομένων και μνήμης cache στις google play services ίσως βοηθούσε την κατάσταση αφού κάνεις τις ενέργειες που σου είπε πρώτα.
    • @BanditGR Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες. Οσον αφορα το gps ειναι κλειστο οπως και το wifi. Δεν ξερω γιατι εμφανιζει ομως ανοικτο.
      Καποια συμβουλη οπως ειπες και ο @kostas_thess ??

@EvangeliaK ξαφνικα μουτο εμφανισε και μου εχει κανει τεραστια εντυπωση.
    • Διαφήμιση
    • Γιατί σε κάθε εγκατάσταση της arwma στο τέλος ενω πατάμε reboot κ καθαρισμό της caches ανοίγει πάλι στην εγκατάσταση κ ξανά προσπαθεί να την περάσει???
    • Ο/H kostas_thess έγραψε:

@Orestis2 Μιας και ήρθε και ένα βαρύ πυροβολικό τώρα στην παρέα @BanditGR ας μας πει μήπως και ένας καθαρισμός δεδομένων και μνήμης cache στις google play services ίσως βοηθούσε την κατάσταση αφού κάνεις τις ενέργειες που σου είπε πρώτα.
      Ο καθαρισμός cache κακό δεν κάνει αλλά σπάνια να είναι υπεύθυνο κάτι τέτοιο για απώλεια μπαταρίας. Η cache άλλωστε των Google Services, Google app, Play Store θα ξαναγεμίσει (σχεδόν) την επόμενη φορά που θα ανοίξει κάποιος τις εφαρμογές. Τον καθαρισμό δεδομένων δεν τον συνιστώ γενικά, ειδικά για τα Google Services, καθώς έτσι χάνονται οι πιο βασικές Google ρυθμίσεις και πρέπει ο χρήστης να τις σετάρει εξαρχής και επίσης σπάνια θα δει διαφορά με πριν από άποψη αυτονομίας.

Για το θέμα του Deep Sleep δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες όταν κλείνει η οθόνη και δεν τρέχει κάτι άλλο στο παρασκήνιο, η συσκευή πρέπει να κάθεται σε CPU frequency 0. Αν δεν κάθεται σημαίνει: α) Ότι κάποια εφαρμογή λειτουργεί ακόμα β) Λόγω ρυθμίσεων των εφαρμογών υπάρχουν ενεργά wakelocks που "ξυπνάνε" την συσκευή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το α) μπορεί να περιοριστεί με τα βήματα που πρότεινα πριν, για το β) δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα καθώς το μόνο αξιόπιστο πρόγραμμα που περιορίζει wakelocks (χωρίς να τα τερματίζει και άρα να δημιουργεί πρόβλημα) είναι το Amplify και απαιτεί root + xposed, δηλαδή μπλέξιμο (και δεν παίζει και στο MIUI 10 προς το παρόν).

Κάποιοι προτείνουν root + εγκατάσταση force doze ή Greenify για να μπαίνει το κινητό σε Deep Sleep, όμως έχουν μπερδέψει λίγο τι κάνει το Doze feature του Android. Το Doze ναι μεν βάζει τη συσκευή σε κατάσταση αδράνειας, αγνοώντας ΟΛΑ τα wakelocks, syncs και alarms (πέρα αφυπνίσεων) αλλά παράλληλα αγνοεί και όλες τις ειδοποιήσεις από εφαρμογές με μοναδική εξαίρεση τις ειδοποιήσεις υψηλής προτεραιότητας που υποστηρίζουν το πρότυπο Firebase Cloud Messaging (FCM) των Google Services. Επίσης κόβει την πρόσβαση στο δίκτυο. Όλα αυτά που κόβει τα επιτρέπει να "περάσουν" σε προκαθορισμένα χρονικά "παράθυρα" (όρια) τα οποία καλούνται maintenance windows. Συνεπώς κάνοντας force μια συσκευή να μπαίνει σε Doze άμεσα (και όχι μετά από περίπου 1 ώρα ακινησίας που είναι και η προκαθορισμένη τιμή), χάνουμε χρηστικότητα από τις εφαρμογές που τυχούν τρέχουν στο παρασκήνιο εκείνη την ώρα. Καλό λοιπόν είναι να το αφήνουμε ήσυχο να κάνει τη δουλειά του, όταν πρέπει να την κάνει.

Να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν προγράμματα (apps) που σας επιτρέπουν πειράξετε εσείς τις ρυθμίσεις του doze (από το πότε θα ενεργοποιείται, μέχρι και τις ρυθμίσεις/ευαισθησία των αισθητήρων που θα καλούν για την εκκίνησή του). Κυκλοφορούν διάφορες ρυθμίσεις τέτοιες στην "πιάτσα" του XDA. Προσωπικά δεν τις έχω δοκιμάσει, αλλά εννοείται ότι όποιος έχει κάτι να προτείνει, το έχει δοκιμάσει και έχει δει αποδεδειγμένα διαφορά, χωρίς να χάνεται ιδιαίτερα χρηστικότητα, εδώ είμαστε για να τον ακούσουμε.
    • Ο/H George 21 έγραψε:

Γιατί σε κάθε εγκατάσταση της arwma στο τέλος ενω πατάμε reboot κ καθαρισμό της caches ανοίγει πάλι στην εγκατάσταση κ ξανά προσπαθεί να την περάσει???
      Πολύ πιθανό να είναι bug του aroma installer. Γενικά για τις aroma ROMS να έχετε υπόψη σας τα εξής :

1) Πριν ξεκινήσετε τον installer (δηλαδή το φλασάρισμα του zip), κάντε με το χέρι wipe τις caches. Σε κάποιες συσκευές αυτό αποδεδειγμένα έχει δείξει ότι αποφεύγονται κολλήματα και περίεργες συμπεριφορές.
      2) Μην κάνετε reboot system μέσα από τον aroma installer, ξετικάρετέ το και βγείτε τελείως από το πρόγραμμα εγκατάστασης πίσω στο TWRP. Τώρα κάντε άφοβα reboot system.
      3) Αν χρησιμοποιείτε Magisk, αποφύγετε να το φλασάρετε μέσα από την aroma. Από την έκδοση 16.6 και μετά παρατηρήθηκε ότι υπάρχει περίπτωση να κάνει break την εγκατάσταση (βασικά μπορεί και ναι, μπορεί και όχι). Αν αντιμετωπίσετε τέτοια φαινόμενα, τότε τραβήχτε το zip από τη ROM κάπου στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο και φλασάρετέ το με το χέρι, μέσω TWRP.
    • wow! @Orestis2 αυτό θα πει βαρύ πυροβολικό!! Μια πληρέστατη απάντηση που γίνεται και οδηγός για την διαχείριση της μπαταρίας! Ευχαριστούμε @BanditGR για όλες τις πληροφορίες! :thumbsup:
    • Διαφήμιση
    • @BanditGR Είσαι μέγας! Σε ευχαριστώ πολύ. Θα το ψάξω ενδελεχώς και πιστεύω θα βρω μία άκρη!
      @kostas_thess είχες δίκιο! Όντως βαρύ πυροβολικό ^^
    • Γενική συζήτηση για το Redmi Note 5 (Whyred)

@BanditGR την επεξήγηση του doze την διάβασα πρώτη φορά όταν ήταν να βγει το Android 6. Μετά από χρήση συσκευών Android επί 8 συναπτά έτη το δικό μου συμπέρασμα/προτίμηση είναι το καθαρό Android χωρίς άχρηστα βοηθητικά όπως task killers, memory managers, force doze κλπ κλπ. Αν κάτι δε δουλεύει παρόλα αυτά τότε κατά 99% κάποια κακογραμμένη εφαρμογή φταίει.

Ένας από τους λόγους που αποφεύγω το MiUI ενώ κάποια χαρακτηριστικά του μου αρέσουν είναι αυτός, η Xiaomi πάει και πειράζει λειτουργίες που δεν έχει νόημα να πειράζει από το Android 4.1 και μετά τουλάχιστον. Custom power management και custom memory management. Απαράδεκτο.
      Βασική συσκευή: Xiaomi Mi 9T Pro (Raphael) - ROM: EEA Stable ROM
      Εφεδρική συσκευή: Xiaomi Redmi Note 5 Global (Whyred) -- ROM: Global Stable
      Παροχέας κινητής: Deutsche Telekom / Wind
    • Ο/H charlie2alpha έγραψε:

@BanditGR την επεξήγηση του doze την διάβασα πρώτη φορά όταν ήταν να βγει το Android 6. Μετά από χρήση συσκευών Android επί 8 συναπτά έτη το δικό μου συμπέρασμα/προτίμηση είναι το καθαρό Android χωρίς άχρηστα βοηθητικά όπως task killers, memory managers, force doze κλπ κλπ. Αν κάτι δε δουλεύει παρόλα αυτά τότε κατά 99% κάποια κακογραμμένη εφαρμογή φταίει.

Ένας από τους λόγους που αποφεύγω το MiUI ενώ κάποια χαρακτηριστικά του μου αρέσουν είναι αυτός, η Xiaomi πάει και πειράζει λειτουργίες που δεν έχει νόημα να πειράζει από το Android 4.1 και μετά τουλάχιστον. Custom power management και custom memory management. Απαράδεκτο.
      Συμφωνώ. Δεν υπάρχουν χειρότερες εφαρμογές από τους task killers/memory managers, ακόμα και σε απαράδεκτες συσκευές με 1 GB RAM (που δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν καν εν έτη 2018). Οι εφαρμογές που συνήθως καθαρίζουν, πολύ απλά θα εκκινήσουν ξανά από μόνες τους μετά από λίγο, ειδικά αν έχουν δικαιώματα να κάνουν κάτι τέτοιο ή ανήκουν σε κάποιο framework τύπου Google όπου η μία εφαρμογή μοιραία εκκινεί την άλλη, ειδικά αν μοιράζονται συγχρονισμούς/events κτλ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μόνο πράγμα που κατάφερε ο task killer είναι να...καταναλώσει μπαταρία, χωρίς κάποιο πρακτικό όφελος. Οι κατασκευαστές οφείλουν να αφήνουν τη διαχείριση μνήμης στο Android. Μια χαρά διαχείριση κάνει και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πότε θα κρατήσει μια εφαρμογή πλήρως φορτωμένη και ενεργή, απλά cache-αρισμένη ή θα την κλείσει.

Το MIUI δυστυχώς έχει πολλά θέματα προς αυτή την κατεύθυνση. Καταρχήν μιλάω για το διαβόητο Whetstone. Πρόκειται για μια υπηρεσία που τρέχει συνέχεια, σκανάρει τις ενεργές ή cache-αρισμένες εφαρμογές που βρίσκονται φορτωμένες στη μνήμη αλλά δεν βρίσκονται στο προσκήνιο και εφόσον αυτές ΔΕΝ ανήκουν στις stock εφαρμογές της Xiaomi ή ΔΕΝ έχουν "κλειδωθεί στη μνήμη", τις τερματίζει. Και φυσικά κάποιες από αυτές (όσες έχουν δικαιώματα πχ αυτόματης έναρξης) ξανα-ξεκινούν, ξανατερματίζονται κοκ, έτσι να έχουμε να λέμε (και να χάνουμε και μπαταρία). Καταλαβαίνει λοιπόν εδώ κανείς ότι το περιβόητο "κλείδωμα στη μνήμη" του MIUI κάθε άλλο παρά αυτό που λέει είναι. Πρόκειται απλά για ένα whitelist του Whetstone και τίποτα παραπάνω. Το ίδιο το Android ΜΠΟΡΕΙ και όντως θα κλείσει μια κατά τα άλλα "κλειδωμένη" εφαρμογή όταν ζοριστεί για μνήμη και ανάλογα με τις παραμέτρους του lowmemorykiller στο kernel και πολύ καλά θα κάνει. Επίσης έχουμε στο MIUI τη γνωστή "Εκκαθάριση" στο Security app η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μονταρισμένη έκδοση του CleanMaster, που 7 στις 10 είναι παντελώς αχρείαστη, ειδικά αν μιλάμε για συσκευές με 32 και πάνω GB στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Αυτό όμως που εμένα με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι οι παρεμβάσεις που κάνουν κάθε τόσο (το έκαναν στο MIUI 9, το επανέλαβαν και τώρα στο 10) στο Android runtime (ART). Στο βωμό του optimization για "καλύτερη ταχύτητα" έχουν παρέμβει σε θεμελιώδη processes του Android, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ένα κάρο χρήσιμα mods και μια στο τόσο και εφαρμογές που δεν είναι συμβατές με αυτές τις παρεμβάσεις. Για το power management δεν έχω άποψη καθώς έχω "καεί" από παλιά με τέτοιου είδους features και δεν χρησιμοποιώ "εξοικονομήσεις ενέργειας". Η καλύτερη εξοικονόμηση είναι το τι χρήση κάνεις.
    • Ο/H BanditGR έγραψε:

Καλησπέρα έκανα τον οδηγό αλλά έκανα μια βλακεία, είμαι αυτή την στιγμή με ανοικτό το twrp για να επιλέξωτην Ελληνική rom και rom μέσα στο τηλέφωνο δεν υπάρχει, τι κάνω τώρα ρε παιδιά πως την περνάω μέσα στο τηλέφωνο για να την κάνω εγκατάσταση που έτσι όπως είμαι δεν το βλέπει το τηλέφωνο το pc
      συγνώμη παιδιά έπιασα λάθος ποστ.
    • Διαφήμιση
    • Ο/H kahi έγραψε:

Καλησπέρα έκανα τον οδηγό αλλά έκανα μια βλακεία, είμαι αυτή την στιγμή με ανοικτό το twrp για να επιλέξωτην Ελληνική rom και rom μέσα στο τηλέφωνο δεν υπάρχει, τι κάνω τώρα ρε παιδιά πως την περνάω μέσα στο τηλέφωνο για να την κάνω εγκατάσταση που έτσι όπως είμαι δεν το βλέπει το τηλέφωνο το pc
      συγνώμη παιδιά έπιασα λάθος ποστ.
      Καταρχήν θα πρέπει να εγκαταστήσεις drivers στο PC ώστε να βλέπεις σωστά τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Από εκεί και πέρα με το που συνδέσεις το USB στο PC και επιλέγοντας από το τηλέφωνο "πρωτόκολλο MTP" στην ειδοποίηση άλλες επιλογές USB, θα πρέπει να βλέπεις σωστά το περιεχόμενό του.