Διαφήμιση

Η Xiaomi ανέβασε την αναμονή για Unlock του bootloader εως και τους 2 μήνες

• Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω ΕΚΤΟΣ από το παρακάτω:

Ο/H Billval13 έγραψε:

δεν φαίνεται να αλλάζει επειδή θα κλειδώσει τον bootloader
      Αλλάζει. Ξεκλείδωμα του bootloader σημαίνει έλεγχος της συσκευής από τον ιδιοκτήτη και όχι από την εταιρεία που πουλά το hardware.

Eίμαι "οπαδός" των φτηνών και ποιοτικών συσκευών και αυτό σημαίνει ότι θέλω -ανάμεσα σε πολλά άλλα- να χρησιμοποιώ τη συσκευή μου ακόμη και όταν η εταιρία σταματήσει να δίνει αναβαθμίσεις android σε αυτή ή miui ή ασφαλείας ή ακόμη και να χρησιμοποιήσω ένα άλλο λειτουργικό. Η έλλειψη επιλογής ξεκλειδώματος του bootloader μου στερεί τα παραπάνω, τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω αλλαγές που θα μου δώσουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσω εφαρμογές που απαιτούν ειδικές ρυθμίσεις ή να κρατήσω backup με τον τρόπο που θέλω.

Και φυσικά, ακόμη και ο θερμότερος οπαδός miui να είμαι, τίποτα δε μου εγγυάται ότι όταν πια δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής να βάλω κάτι άλλο, θα εξακολουθεί να μου αρέσει ή να το εμπιστεύομαι.
      Και τότε θάναι αργά. :(
    • Ξυπνάς λοιπόν ένα πρωί και διαβάζεις πως η αγαπημένη σου εταιρία αυτοκινήτων ( π.χ bmw μιας και είχα κάποτε ) σου απαγορεύει να κάνεις οποιαδήποτε μετατροπή-προσθήκη-βελτίωση σε ΟΛΟ το όχημα με δικαιολογία πως είναι για το καλό σου, την ασφάλειά σου ρε παιδί...και λες, το πουλάω και παίρνω ένα άλλο, φτηνιάρικο που με αφήνει να το κάνω βίδες. Ωραίααααα, και ξανά ένα πρωί πάλι η ίδια ιστορία από όλες τις εταιρίες!!!
      Ε, δε το λες και καλό αυτό... ;)
    • Προσωπικά είμαι fan του εργοστασιακού και όχι του βελτιωμένου . Αν θέλεις μια bmw να την κανείς Ferrari τότε βρες τα λεφτά να αγοράσεις Ferrari .

Εδώ γίνεται ακριβώς το αντίθετο . Σου δίνουν Ferrari με τα λεφτά της Bmw .

Αν και θεωρώ το παράδειγμα ατυχές ... προσωπικη μου άποψη είναι πως το ξεκλείδωμα του bootloader και η εγκατάσταση μιας custom rom είχε νόημα μόνο όταν υπήρχαν κινεζικές εφαρμογές. Πλέον που υπάρχει η global και ικανοποιεί σχεδόν όλα τα γούστα το ξεκλείδωμα μου είναι αδιάφορο όπως άλλωστε και για τους περισσότερους .

Νομίζω πως όσοι θέλουν να πειραματίζονται θα βρουν τρόπο να το κάνουν .
    • Διαφήμιση
    • Ο/H Billval13 έγραψε:

Αν και θεωρώ το παράδειγμα ατυχές ... προσωπικη μου άποψη είναι πως το ξεκλείδωμα του bootloader και η εγκατάσταση μιας custom rom είχε νόημα μόνο όταν υπήρχαν κινεζικές εφαρμογές. Πλέον που υπάρχει η global και ικανοποιεί σχεδόν όλα τα γούστα το ξεκλείδωμα μου είναι αδιάφορο όπως άλλωστε και για τους περισσότερους .
      Κάνεις λάθος και πραγματικά σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μη χρειαστεί ποτέ να το καταλάβεις με τον "άσχημο" τρόπο, να φας δηλαδή brick από επίσημο-κακό update (πχ μία Nightly Stable που δίνεται σε τυχαίους χρήστες για test και μπορεί αργότερα να ανακληθεί) και να τρέχεις μέσα στο μέσο της νύχτας να ψάχνεις οδηγό για unbrick και άκρη να μη βρίσκεις χωρίς ξεκλείδωτο bootloader ή να ψάχνεσαι στο κινέζικο Mi Suite. Πολύ επαναπαύτηκαν στην σιγουριά της Global και το μετάνιωσαν, άλλωστε η λέξη Global είναι απλά μια ονομασία. Όπως όλα τα κομμάτια software δεν είναι απίθανο να έχει και αυτή bugs και όσο stable και να είναι σε σχέση με μια developer, δεν σημαίνει ότι είναι τέλεια.

Επίσης το ότι η Global ικανοποιεί όλα τα γούστα, με σεβασμό σου λέω ότι αποτελεί δική σου ερμηνεία. Υπάρχουν πολλά κλειδωμένα και μη πράγματα που μια Global δεν προσφέρει σε σχέση με μία custom, έστω και εντός των ορίων του ίδιου οικοσυστήματος (πχ MIUI).

Τέλος όπως πολύ σωστά επισημαίνει η fog, έρχεται για όλους αργά ή γρήγορα η ώρα που ακόμα και η καλύτερη συσκευή, η ναυαρχίδα αν θες του σήμερα, θα πάψει να υποστηρίζεται επίσημα από την εταιρεία παραγωγής. Η λογική σε αυτή τη φάση του να πηγαίνουμε για νέα συσκευή δεν είναι κάτι που απαραίτητα χρειάζεται να συμβεί, όσο η συσκευή υποστηρίζεται από την κοινότητά της και από 3rd party developers. Δεν έχει όλος ο κόσμος την οικονομική δυνατότητα να σκάει ακόμα και το 100ρικο κάθε 2-3 χρόνια. Μια ξεκλείδωτη συσκευή μπορεί να λάβει ενημερώσεις από διαφορετική πηγή/οικοσύστημα για πολύ πολύ καιρό ακόμα, βγάζοντας έτσι εις πολλαπλούν τα λεφτά της και ικανοποιώντας τον κάτοχό της.

Εν κατακλείδι, κατανοώ τη διάθεση του ευρύ κοινού να παραμένει πιστό σε δοκιμασμένες, "safe" λύσεις αλλά η κατάργηση οποιαδήποτε άλλης δυνατότητας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αφαιρεί επιλογές και ΔΕΝ προσθέτει. Είναι καλό να έχεις επιλογές (και ας μην τις χρησιμοποιήσεις).
    • Μάλιστα, άρα το να θέλει κάποιος να βάλει άλλο φίλτρο αέρος ή άλλη rom χωρίς τις εφαρμογές που αποφάσισε η εταιρεία, θεωρείται αυτόματα πως θέλει να μετατρέψει το bmw σε ferrari ή το xiaomi σε iphone; Τι να κάνω το word, power point σε ένα κινητό όταν δεν τα χρειάζομαι και μου απαγορεύεται να τα βγάλω; Και τι να κάνω το κινητό που σέρνεται μετά από 1 βαριά 1 1/2 χρόνο επειδή η εταιρεία δεν μου δίνει άλλη αναβάθμιση; Φυσικά το πετάω και παίρνω άλλο ε; Εύκολα το λες, δύσκολα το κάνεις όμως!
    • Δεν διαφωνώ ένα μέρη σε όσα λες και είμαι από αυτούς που έχουν τρέξει τα ξημερώματα να διορθώσουν , δικό μου λάθος , μια κακή εγκατάσταση , κάποιας custom rom .

Επίσης οι beta testers δεν είναι κάποιοι τυχαίοι αλλά κάποιοι οι οποίοι περνούν το ρίσκο να μπρικαρουν το κινητό τους από τη στιγμή που το θυσιάζουν ώστε να τεσταρουν μια beta rom .

Προφανώς και η global rom δεν είναι η καλύτερη αλλά έχεις την σιγουριά ότι σε κάποιο bug θα πάρεις update fix . Άλλωστε αν η Xiaomi θέλει να λέγεται σοβαρή εταιρεία αυτό πρέπει να κάνει και τουλάχιστον αυτό κάνει μέχρι στιγμής.

Δεν είναι δίκη μου ερμηνεία ότι ικανοποιεί όλα τα γούστα . Η πλειοψηφία που αγοράζει ένα κινητό , τουλάχιστον στην Ελλάδα , το κάνει για να φέρει εις πέρας πολύ απλές εργασίες , όπως σερφάρισμα , instagram , φωτό , messaging . Αυτό που λες μπορεί να ισχύει στην Ινδία και το Πακιστάν που βγάζουν το 70 % των πληροφορικαριων παγκοσμίως .

Και τέλος δεν ανέφερα ποτέ ότι πρέπει να δίνεις κάθε χρόνο η κάθε δυο με τρία ένα κατοστάρικο για να παρίες ένα κινητό . Οποίος δεν μπορεί να το διαθέσει δεν τον νοιάζει κιόλας αν θα πάρει τη τελευταία rom , αρκεί το κινητό του να είναι λειτουργικό .

Τέλος θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει να έχεις επιλογές και να μην είναι περιορισμένες αλλά δεν μπορείς να απαιτείς από κάποιον να σου "παραχωρεί το σπίτι του " και εσυ να κανείς ότι γουστάρεις .

Το έκανε για να πολύ μεγάλο διάστημα , βασίστηκε και βασίζεται ακόμη σε αυτό , δηλαδή στην βοήθεια των end users , αλλά και αυτή μιας και μεγαλώνει κάνει πλέον τις δικές επιλογές .
    • Διαφήμιση
    • Η samsung είναι μεγάλη εταιρεία σωστά; Σε συσκευή των 170€ έδωσε δύο αναβάθμισεις και τέρμα τα διφραγκα με αποτέλεσμα το κινητό να έχει γίνει πλέον διακοσμητικό στοιχείο στο γραφείο. Έτσι θέλει να γίνει και η xiaomi; Αν ναι καλό της ταξίδι από εμένα, αυτό που μου άρεσε και ζητούσα (την ελευθερία και ευελιξία ) αν δεν πρόκειται να τα έχω θα ψάξω άλλες μάρκες. Απλά έχω αγωνία να δω πως θα αντιδράσουν οι κάτοχοι συσκευών σε Ινδία και Κίνα αλλά και τι πτώση θα έχει σε αυτές τις χώρες.
    • Κοροϊδεύω την Samsung γιατί ήμουν κάτοχος τριών κινητών και ποτέ δεν είχα πάρει update . Το ίδιο και με την Apple πριν από μερικά χρόνια .

Τουλάχιστον όμως μέχρι στιγμής η Xiaomi δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο . Αν γίνει στο μέλλον , προσωπικά εγώ δεν θα δυσκολευτώ να βρω μια άλλη εκκολαπτόμενη εταιρεία .

Μη βιαζόμαστε όμως ρε παιδιά . Ας αφήσουμε να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους .

Η εταιρεία έφερε την επανάσταση στο χώρο , τα bezel less και όχι μόνο , πήραμε κινητά στα χέρια μας που οι άλλοι με τις δυνατότητες αυτές τα προσφέρουν σε τριπλάσια τιμή .

Μην είμαστε αχάριστοι .
    • Τα κινητά της xiaomi διαθέτουν bootloader και είναι ή μπορεί να κλειδώσει ανά πάσα στιγμή. Σε όλους αυτούς που είναι ικανοποιημένοι με τη συσκευή όπως έρχεται από το εργοστάσιο, η απόφαση της xiaomi (όταν συμβει) να μην ξεκλειδώνει ο bootloader ΔΕΝ προσθέτει, ούτε αλλάζει κάτι.

Το σκεπτικό όμως, του ότι έχω κάτι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το θέλω, οπότε δε βλέπω λόγο να έχει τη δυνατότητα και κάποιος άλλος να κάνει στη συσκευή του κάτι διαφορετικό από αυτό που καλύπτει εμένα, δεν το καταλαβαίνω. :/

Ο/H Billval13 έγραψε:

αλλά δεν μπορείς να απαιτείς από κάποιον να σου "παραχωρεί το σπίτι του " και εσυ να κανείς ότι γουστάρεις .
      ΔΕΝ μας παραχωρεί κάτι. Το ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ και μας ανήκει, δε μας το χαρίζει με προϋπόθεση να μην το πειράξουμε.
    • Ο/H fog έγραψε:

Τα κινητά της xiaomi διαθέτουν bootloader και είναι ή μπορεί να κλειδώσει ανά πάσα στιγμή. Σε όλους αυτούς που είναι ικανοποιημένοι με τη συσκευή όπως έρχεται από το εργοστάσιο, η απόφαση της xiaomi (όταν συμβει) να μην ξεκλειδώνει ο bootloader ΔΕΝ προσθέτει, ούτε αλλάζει κάτι.

Το σκεπτικό όμως, του ότι έχω κάτι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το θέλω, οπότε δε βλέπω λόγο να έχει τη δυνατότητα και κάποιος άλλος να κάνει στη συσκευή του κάτι διαφορετικό από αυτό που καλύπτει εμένα, δεν το καταλαβαίνω. :/

Ο/H Billval13 έγραψε:

αλλά δεν μπορείς να απαιτείς από κάποιον να σου "παραχωρεί το σπίτι του " και εσυ να κανείς ότι γουστάρεις .
      ΔΕΝ μας παραχωρεί κάτι. Το ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ και μας ανήκει, δε μας το χαρίζει με προϋπόθεση να μην το πειράξουμε.

Σε μια πρόταση έβαλες όλο το νόημα αυτών που συζητάμε εδώ τόσο καιρό.Μπραβο!
      Δεν μας το χαρίζει το πληρώνουμε,μας ανήκει.
    • Διαφήμιση
    • ολες οι αποψεις που διαβασα παραπανω, εχουν μια σωστη λογικη απο διαφορετικες οπτικες.

περα του θεμιτου και του αθεμιτου, ή οταν αποκτας κατι το θεωρεις δικο σου, αλλα απο την αλλη θες και η εταιρεια που το αγορασες να επενδυει σε χρονο, προσωπικο και χρημα, ωστε να βελτιωνει και να παρεχει ενημερωσεις, εγω θα βαλω μια αλλη παραμετρο -πιο γενικη- της αντιμετωπισης των εταιριων που αναπτυσσονται ταχυτατα. και εχω κι αλλα παραδειγματα.. και οχι μονο την ΧΙΑΟΜΙ.

σχεδον ολες οι νεοτερες εταιριες που πετυχαν τον στοχο τους, και καθιερωθηκαν στην αγορα (αυτο που λεμε κοινως "επιασαν" στην αγορα..) καονουν καποιες κινησεις που τουλαχιστον εκ πρωτης αναγνωσης ειναι αντιθετες σε αυτα που εκαναν για να μπουν και να καθιερωθουν σε αυτη τη δυσκολη αγορα. δεν μπορω να ξερω τους λογους, και τον μακροπροθεσμο στοχο που εχουν θεσει εκει στην XIAOMI, αλλα βλεπω οτι κανουν κινησεις που αν τις εκαναν εξ αρχης, δεν θα ειχαν φτασει εδω που ειναι σημερα, σε μολις 8 χρονια.

λετε για αναβαθμισεις, και αναρωτιεμαι, γιατι? η XIAOMI εχει δωσει στα μοντελα της, παραπανω απο 1 αντε 2 βαρια Updates? μιλαω για εκδοσεις Android και οχι MIUI.....

παλιοτερα, επειδη συζηταμε με τον gkalen για αναβαθμιση ενος REDMI 2 (ναι ..REDMI 2) μου ανεφερε οτι τοτε ηταν ηδη unlocked bootloader χωρις αιτηση, χωρις τιποτα..! και μπορω εγω σημερα 3 χρονια μετα να βαλω μια νεοτερη Custom ROM, αφου η XIAOMI το εχει αφησει στην τυχη του, απο την επομενη χρονια παρουσιασης του..!

και μετα σιγα σιγα κλειδωσαν κλπ κλπ. θεωρω λοιπον οτι η πολιτικη αυτη ηταν προσχεδιασμενη απο αρκετα χρονια. ισως να κανω λαθος, αλλα η μεθοδικοτητα με την οποια τα κανουν, πιστευω πως δεν ειναι τυχαια..!!

ναι, προσφερουν πολυ καλες συσκευες, αλλα απο την αλλη, δινουν πολλα μοντελα, πολυ γρηγορα. γιατι? για να γινετε συνεχως ντορος? θελουν να ασχολουνται συνεχως με την XIAOMI? δεν ξερω...

ΥΓ. δεν εφερε την επανασταση στα bezelless, να προσεχουμε και τι λεμε. η SHARP εβγαλε πρωτη Bezelless, και η XIAOMI πηρε την ιδεα και την εξελιξε...!! Αλλα η ιδεα δεν ηταν αλλουνου. να λεμε τα συκα συκα και τη σκαφη σκαφη.