Διαφήμιση

Φωτογραφίες με το Mi Note 10

• Ο/H foxy4270 έγραψε:

Κοιτα εδω τωρα...ενα πιατο φαγητο δε μπορεις να βγαλεις σαν ανθρωπος
      ζχ1 by foxy4270, on Flickr

ζχ1ψροπ by foxy4270, on Flickr
      φίλε μου, από ότι κατάλαβα δεν γνωρίζεις τεχνικά θέματα φακών και φωτογραφίας. Επέτρεψέ μου να σου εξηγήσω.

Ένα φακός για να δείξει κάτι καθαρά πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό (το λέμε και "νετάρω" στην αρκγό μας). Μόλις εστιάσουμε σε μία απόσταση λέμε τα αντικείμενα σε αυτήν την απόσταση (στην ίδια απόσταση από τον φακό μας) βγαινουν καθαρά. Τα αντικείμενα πριν, και τα αντικείμενα μετά, βγαίνουν "θαμπά" (εμείς οι φωτογράφοι το λέμε "ανετάριστα" και θα πει ανεστίαστα).

Αν θέλουμε να πιάσουμε καθαρά (νεταρισμένα) τα μπροστά και τα πίσω αντικείμενα πρέπει να κλείσουμε το διάφραγμα του φακού (aperture) και με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε το "βάθος πεδίου" (depth of field). Έτσι αν ο φακός μας είνι 50mm σε μία Full frame cameraκαι είναι στο f.1.8 τα πιάνει όλα ανετάριστα εκτός ακριβώς από τα σημεία εκεί που εστιάσαμε. Για να πιάσουμε λίγο πιο καθαρά μπρος πίσω (να μειώσουμε αυτή τη θολούρα) κλείνουμε το διάφραγμα πχ στο f:2.8 και αν συνεχίσουμε να το κλείνουμε [χ f:4, f:8, f:11 έως όσο φτάνει μεγαλώνουμε το εύρος (βάθος) τι πιάνουμε καθαρά. Ταυτόχρονα βέβαια όσο κλείνουμε το διάφραγμα και έτσι αυξάνουμε το βάθος πεδίου ο φακός "σκοτεινιάζει" και θέλει πιο αργές ταχύτητες κλείστρου ή αύξηση του iso για να πετύχουμε σωστή έκθεση.

Το πόσο "βαθύ" (μεγάλο) είναι αυτό το "βάθος πεδίου" εξαρτάται από α) τα απόλυτα χιλιοστά του φακού (εστιακή απόσταση) β) την απόσταση εστίασης (όσο πιο κοντά τόσο πιο ρηχό βάθος) και γ) το διάφραγμα που έχουμε στο φακό πάνω (όσο πιο ανοικτό τόσο πιο ρηχό). Υπάρχουν δε "υπολογιστές" βάθους πεδίου όπως αυτός και προσομοιωτές όπως αυτός να δεις το εφέ αφού ρυθμίσεις μέγεθος αισθητήρα και χαρακτηριστικά φακού δλδ mm και τα υπόλοιπα (διάφραγμα, απόσταση κτλ)

Που αν έχεις απορίες γιατί μιλάω έχει να κάνει στο ότι μόλις άρχισες να ανακαλύπτεις την τεχνική της φωτογραφίας (και όχι "τέχνη") και είναι χαρά μου αν εγώ σε εισάγω σε αυτό το θέμα με αφορμή ένα κινητό.

Που για να στο κάνω "απλό", αν αυτό καταλαβαίνεις, θα πει πως α) μεγαλύτεροι αισθητήρες έχουν μικρότερο βάθος πεδίου σε σχέση με μικρότερους αισθητήρες για τον ίδιο ισοδύναμο (όχι ίδιο) φακό στο ίδιο διάφραγμα και β) ο φωτεινότερος φακός (ανοικτό διάφραγμα πχ f:1.8) έχει μικρότερο βάθος πεδίου από έναν φακό με κλειστότερο διάφραγμα (πιο σκοτεινό φακό πχ f:2.5) στα ίδια "απόλητα" χιλιοστά εστιακής απόστασης.

Είναι ο λόγος που μεγάλες μεγάλες μηχανές (με μεγάλους αισθητήρες) όπως οι DSLR πετυχαίνουν αυτό το ωραίο bokeh που σήμερα βάζεις και με λογισμικό στις φωτογραφίες σου με κινητά. Οι μικρές μηχανές από την άλλη (compact, κινητά) με μικρούς αισθητήρες πετυχαίνουν πιο εύκολα "μεγάλο βάθος πεδίου" δλδ να είναι όλα καθαρά και νεταρισμένα. Είναι ο λόγος που ΔΕΝ μπορούν να παράγουν το ίδιο φυσικό bokeh σε σχέση με μεγαλύτερες μηχανές. Ναι λοιπόν το bokeh είναι το "βάθος πεδίου" όταν χρησιμοποιείται καλλιτεχνικά (το ίδιο πράγμα είναι δλδ επίπεδο bokeh= βάθος πεδίου εστίασης)

Το κινητό μας έχει τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ αισθητήρα για κινητό 1/1.7'' (διαγώνιος είναι αυτό σε αισθητήρα 4:3 αναλογίας). Επίσης έχει ένα πολύ ανοικτό διάφραγμα f:1.7 (πολύ φωτεινός). Αυτά τα δύο συνδιασμένα παράγουν ΠΙΟ ρηχό βάθος πεδίου (πιο μεγάλο φυσικό bokeh αν θες) συγκρινόμενο με οποιοδήποτε κινητό σε κυκλοφορία σήμερα (από τα παλιά μόνο το nokia 808 και το 1020 το κοντράρους στο θέμα αν και έχουν λίγο πιο σκοτεινούς φακούς, θέλω υπολογιστή βάθους να δω ποιο εχει μεγαλύτερο bokeh). Σημείωση: Σε αντίθεση με τις φωτογραφικές, οι φακοί των κινητών ΔΕΝ έχουν μεταβαλλόμενο διάφραγμα (δεν μπορούμε να το κλείσουμε να αυξήσουμε το βάθος) οπότε διαρκώς λειτουργούν στο μέγιστο διάφραγμά τους (που είναι και το μοναδικό που έχουν).

Που θα πει φίλε μου ότι αυτό που μας δείχνεις είναι ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ και όχι ΕΛΑΤΩΜΑ! Αν θέλεις όλα ή έστω πιο νεταρισμένα από κοντινές αποστάσεις μπορείς να πάρεις ένα πιο απλό κινητό με μικρότερο αισθητήρα (πχ 1/3'') και σκοτεινότερο φακό πχ f:2.4). Αλλά μετά θα έχεις άλλα "προβλήματα" (θόρυβο, κακές λήψεις σε χαμηλό φως κτλ).

εδώ μια εικόνα με "συγκριτικό" διαφοράς μεγέθους αισθητήρα ανα κινητό. Δεν έχει το δικό μας αλλά είναι ανάμεσα στο 1020 και 808 (δλδ τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα).

αν έχεις απορίες γράφω και στο dpgr.gr που είναι φωτογραφικό forum. Ευχαρίστως εγώ και άλλοι "φωτογράφοι" να σου τις λύσουμε. :)
      By Keysmith
      =-=-=-=-=-=-=
      Mi note 10 - 6/128gb
      former devices Xiaomi Redmi 2 pro 2gb
    • Οκ. Περιμένω την επόμενη αναβάθμιση για τον updater. Σήμερα μια προσφορά με το υχτερινη φωτογραφία από β. Εύβοια
      Β. Εύβοια περιοχή Σκεπαστή με θέα προς Γλύφα Φθιώτιδας
      Images
      • IMG_20200527_213706.jpg

4,56 MB, 6.016×3.384, viewed 91 times
      • IMG_20200527_213316.jpg

5,21 MB, 6.016×3.384, viewed 122 times
    • Διαφήμιση
    • Ο/H keysmith έγραψε:

Ο/H foxy4270 έγραψε:

Κοιτα εδω τωρα...ενα πιατο φαγητο δε μπορεις να βγαλεις σαν ανθρωπος
      ζχ1 by foxy4270, on Flickr

ζχ1ψροπ by foxy4270, on Flickr
      φίλε μου, από ότι κατάλαβα δεν γνωρίζεις τεχνικά θέματα φακών και φωτογραφίας. Επέτρεψέ μου να σου εξηγήσω.
      Ένα φακός για να δείξει κάτι καθαρά πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό (το λέμε και "νετάρω" στην αρκγό μας). Μόλις εστιάσουμε σε μία απόσταση λέμε τα αντικείμενα σε αυτήν την απόσταση (στην ίδια απόσταση από τον φακό μας) βγαινουν καθαρά. Τα αντικείμενα πριν, και τα αντικείμενα μετά, βγαίνουν "θαμπά" (εμείς οι φωτογράφοι το λέμε "ανετάριστα" και θα πει ανεστίαστα).

Αν θέλουμε να πιάσουμε καθαρά (νεταρισμένα) τα μπροστά και τα πίσω αντικείμενα πρέπει να κλείσουμε το διάφραγμα του φακού (aperture) και με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε το "βάθος πεδίου" (depth of field). Έτσι αν ο φακός μας είνι 50mm σε μία Full frame cameraκαι είναι στο f.1.8 τα πιάνει όλα ανετάριστα εκτός ακριβώς από τα σημεία εκεί που εστιάσαμε. Για να πιάσουμε λίγο πιο καθαρά μπρος πίσω (να μειώσουμε αυτή τη θολούρα) κλείνουμε το διάφραγμα πχ στο f:2.8 και αν συνεχίσουμε να το κλείνουμε [χ f:4, f:8, f:11 έως όσο φτάνει μεγαλώνουμε το εύρος (βάθος) τι πιάνουμε καθαρά. Ταυτόχρονα βέβαια όσο κλείνουμε το διάφραγμα και έτσι αυξάνουμε το βάθος πεδίου ο φακός "σκοτεινιάζει" και θέλει πιο αργές ταχύτητες κλείστρου ή αύξηση του iso για να πετύχουμε σωστή έκθεση.

Το πόσο "βαθύ" (μεγάλο) είναι αυτό το "βάθος πεδίου" εξαρτάται από α) τα απόλυτα χιλιοστά του φακού (εστιακή απόσταση) β) την απόσταση εστίασης (όσο πιο κοντά τόσο πιο ρηχό βάθος) και γ) το διάφραγμα που έχουμε στο φακό πάνω (όσο πιο ανοικτό τόσο πιο ρηχό). Υπάρχουν δε "υπολογιστές" βάθους πεδίου όπως αυτός και προσομοιωτές όπως αυτός να δεις το εφέ αφού ρυθμίσεις μέγεθος αισθητήρα και χαρακτηριστικά φακού δλδ mm και τα υπόλοιπα (διάφραγμα, απόσταση κτλ)

Που αν έχεις απορίες γιατί μιλάω έχει να κάνει στο ότι μόλις άρχισες να ανακαλύπτεις την τεχνική της φωτογραφίας (και όχι "τέχνη") και είναι χαρά μου αν εγώ σε εισάγω σε αυτό το θέμα με αφορμή ένα κινητό.

Που για να στο κάνω "απλό", αν αυτό καταλαβαίνεις, θα πει πως α) μεγαλύτεροι αισθητήρες έχουν μικρότερο βάθος πεδίου σε σχέση με μικρότερους αισθητήρες για τον ίδιο ισοδύναμο (όχι ίδιο) φακό στο ίδιο διάφραγμα και β) ο φωτεινότερος φακός (ανοικτό διάφραγμα πχ f:1.8) έχει μικρότερο βάθος πεδίου από έναν φακό με κλειστότερο διάφραγμα (πιο σκοτεινό φακό πχ f:2.5) στα ίδια "απόλητα" χιλιοστά εστιακής απόστασης.

Είναι ο λόγος που μεγάλες μεγάλες μηχανές (με μεγάλους αισθητήρες) όπως οι DSLR πετυχαίνουν αυτό το ωραίο bokeh που σήμερα βάζεις και με λογισμικό στις φωτογραφίες σου με κινητά. Οι μικρές μηχανές από την άλλη (compact, κινητά) με μικρούς αισθητήρες πετυχαίνουν πιο εύκολα "μεγάλο βάθος πεδίου" δλδ να είναι όλα καθαρά και νεταρισμένα. Είναι ο λόγος που ΔΕΝ μπορούν να παράγουν το ίδιο φυσικό bokeh σε σχέση με μεγαλύτερες μηχανές. Ναι λοιπόν το bokeh είναι το "βάθος πεδίου" όταν χρησιμοποιείται καλλιτεχνικά (το ίδιο πράγμα είναι δλδ επίπεδο bokeh= βάθος πεδίου εστίασης)

Το κινητό μας έχει τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ αισθητήρα για κινητό 1/1.7'' (διαγώνιος είναι αυτό σε αισθητήρα 4:3 αναλογίας). Επίσης έχει ένα πολύ ανοικτό διάφραγμα f:1.7 (πολύ φωτεινός). Αυτά τα δύο συνδιασμένα παράγουν ΠΙΟ ρηχό βάθος πεδίου (πιο μεγάλο φυσικό bokeh αν θες) συγκρινόμενο με οποιοδήποτε κινητό σε κυκλοφορία σήμερα (από τα παλιά μόνο το nokia 808 και το 1020 το κοντράρους στο θέμα αν και έχουν λίγο πιο σκοτεινούς φακούς, θέλω υπολογιστή βάθους να δω ποιο εχει μεγαλύτερο bokeh). Σημείωση: Σε αντίθεση με τις φωτογραφικές, οι φακοί των κινητών ΔΕΝ έχουν μεταβαλλόμενο διάφραγμα (δεν μπορούμε να το κλείσουμε να αυξήσουμε το βάθος) οπότε διαρκώς λειτουργούν στο μέγιστο διάφραγμά τους (που είναι και το μοναδικό που έχουν).

Που θα πει φίλε μου ότι αυτό που μας δείχνεις είναι ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ και όχι ΕΛΑΤΩΜΑ! Αν θέλεις όλα ή έστω πιο νεταρισμένα από κοντινές αποστάσεις μπορείς να πάρεις ένα πιο απλό κινητό με μικρότερο αισθητήρα (πχ 1/3'') και σκοτεινότερο φακό πχ f:2.4). Αλλά μετά θα έχεις άλλα "προβλήματα" (θόρυβο, κακές λήψεις σε χαμηλό φως κτλ).

εδώ μια εικόνα με "συγκριτικό" διαφοράς μεγέθους αισθητήρα ανα κινητό. Δεν έχει το δικό μας αλλά είναι ανάμεσα στο 1020 και 808 (δλδ τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα).

αν έχεις απορίες γράφω και στο dpgr.gr που είναι φωτογραφικό forum. Ευχαρίστως εγώ και άλλοι "φωτογράφοι" να σου τις λύσουμε. :)
      C1 by foxy4270, on Flickr

C2 by foxy4270, on Flickr

C1CROP by foxy4270, on Flickr
      C2CROP by foxy4270, on Flickr

αυτα που εγραψες ειναι γνωστα φιλε μου.
      Εδω εχω κανει συγκριτικο lg g5 / mi note 10.
      Ιδιο διαφραγμα και τα δυο...f/1.8 μηδαμινη διαφορα.
      Το Lg εβγαλε σωστα κ εστιασμενα ολο το καδρο ...ενω το xiaomi εβγαλε σωστα μονο ενα μικρο κομματι στο κεντρο.
      Οποτε το πρωτο σου επιχειρημα περι διαφραγματος καταριπτεται.
      Τωρα αυτο που εσυ θεωρεις χαρακτηριστικο και οχι ελαττωμα...μπορεις να μου πεις πως θα βγαλω φωτο ενα πιατο φαγητο στο τραπεζι, χωρις
      να ειναι το μισο πιατο out of focus ? Πρεπει να παω 2 μετρα πιο πισω ???
    • Πως ακριβώς είναι το ίδιο; Μου μιλάς για το LG g5 που έχει 1/2.6" δλδ περίπου μικρότερο 3-4 φορές αισθητήρα από τον mi note 10 (που έχει αισθητήρα 1/1.7'')

Το LG σου είναι στο 2o (ίδιο μέγεθος με του S5) και του mi note 10 είναι περίπου σαν του nokia 1020 (βασικά λίγο μικρότερος αλλά κοντά). Πόσες φορές χωράει το 1/2.6'' στο 1/1.7'' μπορούμε να το υπολογίσουμε αν θές. Σίγουρα παραπάνω αλλά κοντά στο 3.

Οπως σου εξήγησα ΔΕΝ ειναι μονο το διάφραγμα που παίζει ρόλο αλλά το μέγεθος τους αισθητήρα. Δλδ δεν σου είναι καθόλου γνωστά από ότι βλέπω. Να στο πω αλλιώς πάρε μια DSLR με φακό 25mm (όσο είναι τα ισοδύναμα του φακού του mi note 10) και βγάλε το ίδιο κάδρο από την ίδια απόσταση. ΑΝ εστιάσεί ο φακός της FF (μπορεί να μην εστιάσει καν τόσο κοντά) θα έχει ακόμα πιο ριχό βάθος πεδίου στο ίδιο (ισοδύναμο) διάφραγμα f.1.8. Εκεί δεν θα υπάρχει τίποτα καθαρό εκτός από το σημείο ακριβώς εστίασης.

Άρα τι είναι οι full frame άχρηστες μηχανές επειδή δεν έχουν βάθος πεδίου; Το ανάποδο! οι φωτογράφοι επιζητούν ρηχό βάθος πεδίου γιατί όπως εξήγησα σε αυτό οφείλεται το (φυσικό) bokeh ή "ξεφοντάρισμα" του υπόβαρθου που έχει και άλλες χρήσεις. Προφανώς και το 1/1.7 είναι πολύ μικρός αισθητήρας μπροστά σε μία FF και ουσιαστικά κανείς δεν θα το αγοράσει για το ρηχό του βάθος αλλά συγκρινόμενο με ένα 1/2.6 έχει αυτή τη διαφορά που παρατηρείς.. Για την πληροφόρισή του το G5 εστιάζει και πιο κοντά άρα αν κάνεις πείραμα με το mi note 10 θα σου φανεί ότι δεν μπορεί και να εστιάσει και θα βγάλεις και χαλασμένη την εστίαση!! Αλλά δεν είναι "ελάττωμα" είναι "χαρακτηριστικό". Και μάντεψε τι κάνει το mi note 10 για να το αντιπαρέλθει; Έχει ειδικό macro φακό!!

Πως τα βγάζεις τώρα όλα εστιασμένα, επειδή ρώτησες. ΑΝ είχες κανονική μηχανή με φωτογραφικό φακό με διάφραγμα θα έκλεινες το διάφραγμα για να αυξήσεις το βάθος πεδίου. Αλλά όπως είπαμε ΔΕΝ μπορείς γιατί τα κινητά ΔΕΝ έχουν μεταβλητό διάφραγμα (λεπίδες να αλλάζουν την διατομή του φακού).

Τα πλεονεκτήματα του ρηχού βάθους πεδίου μπορείς να τα διαβάσεις εδώ.

Για να το βγάλεις καθαρά η θα εστιάσεις πιο μπροστά (αν το εστιάζει δλδ στην οδοντόπαστα) ελπίζοντας η υπερεστιακή απόσταση (βάθος πεδίου δλδ) να πιάσει το πέρα καθαρά ή πιο σίγουρα θα πας πιο πίσω και θα βγάλεις από μεγαλύτερη απόσταση το ίδιο σκηνικό και θα κάνεις crop να βγει το κάδρο ανάλογο. Πάλι δεν θα είναι ίδια η φωτογραφία γιατί με το crop αλλάζεις την προοπτική (είναι σαν να έχεις φώτο από πιο τηλεφακό) αλλά θα έχεις νεραρισμένα τα πάντα και με τον φακό του note 10. :) Τι είναι προοπτική φακού; Άλλο κεφάλαιο αυτό.. Εξαρτάτε από τα (ισοδύναμα) χιλιοστά του φακού και επηρεάζει την "απόσταση" που φαίνεται να έχουν τα μπροστά με τα πίσω πράγματα. να το ίδιο κάδρο (ίδιο μέγεθος το μπροστά μέρος της σκακιέρας) τραβηγμένο με διαφορετικών χιλιοστών φακούς.Το κινητό μας (δυστυχώς) είναι ισοδύναμο 25mm (δλδ πολύ ευρυγώνιο). Υπάρχει φακός 50mm και 100mm και ορίστε το αποτέλεσμα που έχει στην προοπτική. Τα πορτρέτα παραδοσιακά τα τραβάμε με φακούς 100mm ενώ το μάτι βλέπει με 50mm προοπτική (η ονομαζόμενη και normal) δλδ ο Χ2 φακός μας είναι "normal" (και όχι πορτρέτου, αλλά ασφαλώς πιο κατάλληλος για πορτρέτα από τον Χ1 = 25mm)

Δες τι παθαίνει ένα πρόσωπο αν το βγάλεις με διαφορετικά χιλιοστά φακού (Για να σου λυθεί η απορία γιατί οι φωτογράφοι έχουν πολλούς φακούς και τους αλλάζουν).

Μπορείς να το κάνεις "αλογομούρικο" μέχρι "πατημένο" σε τοίχο. Και τώρα νομίζω κατάλαβες γιατί έχει πολλούς φακούς το mi note 10 και το προτιμάμε όσοι ασχολούμαστε με τη φωτογραφία. Και επειδή το πήρες αρνητικά μονότερμα το mi note 10 σε σχέση με το παλιό πλην απλό στην κάμερα κινητό σου να σε ρωτήσω πως θα βγάλεις "σωστό" πορτρέτο με το lg g5? Δεν μπορείς! Γιατί ο φακός είναι ευρυγώνιος και θα βγει αλογομούρα η κοπέλα! Πρέπει να κάνεις ζουμ στα περίπου 100mm που επειδή αυτό δεν γίνεται θα πει να κάνεις crop στο κέντρο (ψηφιακό ζουμ δλδ) το οποίο θα πει χάνεις σε ανάλυση. Για bokeh έτσι και αλλιώς μόνο ψεύτικο μπορείς να έχεις με όλα τα κινητά απλά το mi note 10 το κάνει μόνο του. ;)

Υπάρχουν και άλλα που μπορώ να σου πω για να σε πίσω γιατί το mi note 10 είναι φωτοκινητό (και για αυτό το πληρώσαμε τόσα αλλιώς και το redmi note 8 καλό ήταν) και ας μην εστιάζει το ίδιο κοντά με το παλιό g5 σου και ας έχει πιο ρηχό πεδίο στην ίδια απόσταση με την κύρια κάμερα. :)
      By Keysmith
      =-=-=-=-=-=-=
      Mi note 10 - 6/128gb
    • Ο/H keysmith έγραψε:

Πως ακριβώς είναι το ίδιο; Μου μιλάς για το LG g5 που έχει 1/2.6" δλδ περίπου μικρότερο 3-4 φορές αισθητήρα από τον mi note 10 (που έχει αισθητήρα 1/1.7'')
      ρε συναδελφε? εγω σου μιλαω για διαφραγμα και συ μου μιλας για μεγεθος σενσορα.
      Θα συνενοηθουμε καμια φορα ? εγω γραφω οτι και τα δυο εχουν σχεδον το ιδιο διαφραγμα.
      Το γεγονος παραμενει οτι μια απλη φωτογραφια κοντινη με το Mi note 10 δεν μπορεις να παρεις.
      Με λιγα λογια ...τις κοντινες φωτογραφιες με το Note 10 τις ξεχνας...το βαζεις στην τσεπη.
      Οσο για το Macro φακο...2Mp αναλυση...γελαει ο κοσμος
    • Ο/H foxy4270 έγραψε:

Ο/H keysmith έγραψε:

Πως ακριβώς είναι το ίδιο; Μου μιλάς για το LG g5 που έχει 1/2.6" δλδ περίπου μικρότερο 3-4 φορές αισθητήρα από τον mi note 10 (που έχει αισθητήρα 1/1.7'')
      ρε συναδελφε? εγω σου μιλαω για διαφραγμα και συ μου μιλας για μεγεθος σενσορα.Θα συνενοηθουμε καμια φορα ? εγω γραφω οτι και τα δυο εχουν σχεδον το ιδιο διαφραγμα.
      Το γεγονος παραμενει οτι μια απλη φωτογραφια κοντινη με το Mi note 10 δεν μπορεις να παρεις.
      Με λιγα λογια ...τις κοντινες φωτογραφιες με το Note 10 τις ξεχνας...το βαζεις στην τσεπη.
      Οσο για το Macro φακο...2Mp αναλυση...γελαει ο κοσμος
      Λάθος είσαι! Είπαμε το διάφραγμα (για το οποίο μου μιλάς) είναι ένας παράγοντας αλλά οχι ο πιο σημαντικός για το βάθος πεδίου όταν έχουν τέτοια διαφορά οι αισθητήρες σε τάξη μεγέθους. Σου ξαναλέω αλλά δεν το καταλαβαίνεις. Οσο πιο μεγάλος ο αισθητήρας τόσο πιο ρηχό το βάθος πεδίου σε ανάλογους φακούς. Πάρε φωτογραφική φίλου σου (dslr, mirrorless) και προσπάθησε να βγάλεις την ίδια φωτογραφία. Ακόμα (και υπερβολικά) περισσότερο θα είναι ανεστίαστα τα μπρος και τα πίσω από την ίδια απόσταση λήψης. Δεν είναι bug είναι feature το ρηχότερο βάθος πεδίου. Δλδ αμα πάρεις την Sony a7iv με φακό f1.8 στα 24mm μηχανή/φακός 5000€ θα πεις είναι άχρηστη επειδή το g5 εστιάζει στα 2cm και η sony στα 23cm ή γιατί το βάθος πεδίου είναι ρηχότερο στο ίδιο διάφραγμα; Έτσι είναι ο μεγάλος αισθητήρας, εστιάζει πιο μακρυά (ελάχιστη απόσταση εστίασης) ανάλογοι φακοί (υπάρχουν βέβαια και ειδικοί φακοί μάρκο αλλά είναι ειδικής πιο ογκόδους συνήθως κατασκευής).

Το mi note 10 δεν έχει τον 2mp macro φακό για αυτές τις αποστάσεις που τραβάει το g5 σου. Το έχει για πολύ κοντινότερες που το g5 δεν εστιάζει ούτε εκείνο.

Αν θέλεις με την κύρια κάμερα οπωσδήποτε να τραβήξεις την οδοντόκρεμα σου εστιασμένη μπορείς να πας λίγο πιο πίσω και να τραβήξεις με 108Mp την ίδισ σκηνή και θα τα πάρεις όλα εστιασμένα. Θα κάνεις crop στο κέντρο και θα σου μείνουν 50-60mp ότι και να γίνει (αν μετρας την ποιότητα σε mp). Μπορείς να βγάλεις την σκηνή σου εστιασμένη, απλά θέλει άλλη τεχνική. Επίσης (με δοκιμή δεν ξέρω το αποτέλεσμα) μπορείς να πατήσεις το δάκτυλό σου να εστιάσει στην οδοντόκρεμα (το πιο κοντά) και ελπίζεις η υπερεστιακή απόσταση αυτού του φακού (έδωσα λινκ τι είναι αυτό) ή έστω το βάθος πεδίου του να βγάλει καθαρά το πίσω. Δλδ μη πατάς απλά κλικ, πρώτα εστίασε στο κοντινό. Δεν εγγυώμαι ότι τα πίσω θα είναι σωστά εστιασμένα τότε (είπα θέλει δοκιμή). Η απομάκρυνση και κροπ είναι πιο σίγουρη τεχνική.

Και επειδή επιμένεις στο πιο ρηχό πεδίο που έχουν οι μεγάλοι αισθητήρες (και το ξέρουμε, είναι χαρακτηριστικό όχι ελάττωμα) να στο θέσω ανάποδα, και πως θα βγάλεις φυσικό bokeh (έστω μικρό) με το g5 σου; Δεν είναι πάντα επιθυμητό το μεγάλο βάθος πεδίου. Οι φωτογράφοι κάνουν πως και πως να έχουν λίγο φυσικό bokeh να ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες τους να πετύχουν subject isolation (ξαναλέω όχι ότι το bokeh του mi note 10 είναι άξιο λόγου, γελάω που το γράφω, απλά είναι λίγο καλύτερο από το τίποτα και στα κοντινά κάτι μπορείς να κάνεις).

Η φωτογραφία είναι να δαμάσεις του κανόνες της φυσικής (της οπτικής συγκεκριμένα) προς όφελός σου για να βγάλεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Δεν μπορείς όμως να τους αλλάξεις. Παίζεις με αυτούς. Κάθε φακός, αισθητήρας, μηχανή έχουν περιορισμούς αλλά και αρετές. Ο μεγαλος αισθητήρας (αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος σε κινητό σε κυκλοφορία) έχει αρετές (μικρότερο θόρυβο, καλύτερο DR, περισσότερη ανάλυση) περισσότερες από περιορισμούς (πιο μακρυνή απόσταση ελάχιστης εστίασης, ριχότερο βάθος πεδίου) που όλοι δεν είναι και περιορισμοί αν τους δεις αλλιώς (πχ το ρηχό βάθος είναι το bokeh).

Ολα τα κινητά με μεγάλους αισθητήρες δεν εστιάζουν το ίδιο κοντά. Δεν διάβασες τι έγινε με το s20 που έχει τον ίδιο αισθητήρα με εμάς? Και βέβαια δεν θα φτιάξει με firmware (το πολύ να κάνουν κανένα ΑΙ κόλπο με πληροφορίες από τους άλλους φακούς). Αλλά άντε να τους εξηγήσεις όλους φωτογραφία και νόμους οπτικής.
      By Keysmith
      =-=-=-=-=-=-=
      Mi note 10 - 6/128gb
    • Διαφήμιση
    • Ο/H keysmith έγραψε:

Αν θέλεις με την κύρια κάμερα οπωσδήποτε να τραβήξεις την οδοντόκρεμα σου εστιασμένη μπορείς να πας λίγο πιο πίσω και να τραβήξεις με 108Mp
      λαθος...και στα 108mp το αποτελεσμα ειναι ακριβως πανομοιοτυπο με αυτο του συγκριτικου.Συμπερασματικα
      ο μεγαλος φακος ακτος απο πλεονεκτηματα εχει και αρκετα μεονεκτηματα.
      Δεν μπορεις να εστιασεις σε κοντινες/αποστασεις
      Εντονο Lens flare Κοντρα σε φωτα
    • Ο/H foxy4270 έγραψε:

Ο/H keysmith έγραψε:

Αν θέλεις με την κύρια κάμερα οπωσδήποτε να τραβήξεις την οδοντόκρεμα σου εστιασμένη μπορείς να πας λίγο πιο πίσω και να τραβήξεις με 108Mp
      λαθος...και στα 108mp το αποτελεσμα ειναι ακριβως πανομοιοτυπο με αυτο του συγκριτικου.Συμπερασματικαο μεγαλος φακος ακτος απο πλεονεκτηματα εχει και αρκετα μεονεκτηματα.
      Δεν μπορεις να εστιασεις σε κοντινες/αποστασεις
      δεν θα άλλαζε η εστίαση επειδή θα το βάλεις στα 108. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Σου είπα βαλ'το αν θες στα 108 ωστε αν πας πιο πίσω να έχεις περισσότερα Mp να κάνεις crop. Προφανώς και στα 27 μπορείς να δοκιμάσεις και είναι το ίδιο ως προς την εστίαση. Έτσι και αλλιώς τα 108 δεν προσφέρουν καλυτερη πραγματική ανάλυση σε λίγο χαμηλό φως. Και σε πολύ φως το συζητάμε πόσο χρήσιμα είναι. Για pixel binding είναι χρήσιμα και για marketing να χτυπάει όμορφα ο αριθμός. Επίσης νομίζω δεν το κάνεις σωστά αυτό που λέω (δλδ να πας πιο πίσω να τραβήξεις το ίδιο πλάνο και να κροπάρεις) αλλά ας μην το συνεχίσουμε. Έχεις πολλά κενά στην τεχνική που δεν μπορούμε να αναλύσουμε εδώ. Θα έλεγα πούλα το και πάρε ένα με μικρό αισθητήρα και "μεγάλο βάθος πεδίου" αν αυτό σε βολεύει καλύτερα και το μόνο που θες είναι κοντινές λήψεις με μεγάλο βάθος πεδίου. Τώρα ξέρεις ;)

Υ.Γ. Για τα άλλα που λες ότι ο μεγάλος φακός έχει μειονεκτήματα η σωστή διατύπωση είναι "ο μεγάλος φακός έχει ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ μειονεκτήματα" αλλά και (παραπάνω) πλεονεκτήματα. Τα ξέρεις ή θέλεις να τα συζητήσουμε; Το κυριότερο είναι ότι βγάζει "καλύτερες" φωτογραφίες (ότι θα πει για τους φωτογράφους "καλύτερες").
      By Keysmith
      =-=-=-=-=-=-=
      Mi note 10 - 6/128gb
    • Ο/H keysmith έγραψε:

Ο/H foxy4270 έγραψε:

Ο/H keysmith έγραψε:

λαθος...και στα 108mp το αποτελεσμα ειναι ακριβως πανομοιοτυπο με αυτο του συγκριτικου.Συμπερασματικαο μεγαλος φακος ακτος απο πλεονεκτηματα εχει και αρκετα μεονεκτηματα.Δεν μπορεις να εστιασεις σε κοντινες/αποστασεις
      δεν θα άλλαζε η εστίαση επειδή θα το βάλεις στα 108. Δεν είπα κάτι τέτοιο. Σου είπα βαλ'το αν θες στα 108 ωστε αν πας πιο πίσω να έχεις περισσότερα Mp να κάνεις crop. Προφανώς και στα 27 μπορείς να δοκιμάσεις και είναι το ίδιο ως προς την εστίαση. Έτσι και αλλιώς τα 108 δεν προσφέρουν καλυτερη πραγματική ανάλυση σε λίγο χαμηλό φως. Και σε πολύ φως το συζητάμε πόσο χρήσιμα είναι. Για pixel binding είναι χρήσιμα και για marketing να χτυπάει όμορφα ο αριθμός. Επίσης νομίζω δεν το κάνεις σωστά αυτό που λέω (δλδ να πας πιο πίσω να τραβήξεις το ίδιο πλάνο και να κροπάρεις) αλλά ας μην το συνεχίσουμε. Έχεις πολλά κενά στην τεχνική που δεν μπορούμε να αναλύσουμε εδώ. Θα έλεγα πούλα το και πάρε ένα με μικρό αισθητήρα και "μεγάλο βάθος πεδίου" αν αυτό σε βολεύει καλύτερα και το μόνο που θες είναι κοντινές λήψεις με μεγάλο βάθος πεδίου. Τώρα ξέρεις ;)
      Υ.Γ. Για τα άλλα που λες ότι ο μεγάλος φακός έχει μειονεκτήματα η σωστή διατύπωση είναι "ο μεγάλος φακός έχει ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ μειονεκτήματα" αλλά και (παραπάνω) πλεονεκτήματα. Τα ξέρεις ή θέλεις να τα συζητήσουμε; Το κυριότερο είναι ότι βγάζει "καλύτερες" φωτογραφίες (ότι θα πει για τους φωτογράφους "καλύτερες").
      αυτο που εσυ αναφερεις ως χαρακτηριστικο στην ουσια ειναι μειονεκτημα.
      Οταν ολα τα υπολοιπα κινητα βγαζουν τη φωτο εστιασμενη και αυτο δεν μπορει...τοτε μιλαμε για μειονεκτημα.
      Ερωτηση
      Καθομαι σε ενα τραπεζι σε μια ταβερνα με παρεα και μπροστα μου εχω πολλα πιατα με φαγητα.
      Μπορω να βγαλω ολα τα φαγητα εστιασμενα...ΝΑΙ Η ΟΧΙ?
    • Ο/H foxy4270 έγραψε:

Ο/H keysmith έγραψε:

Ο/H foxy4270 έγραψε:

Ο/H keysmith έγραψε:

να τα συζητήσουμε; Το κυριότερο είναι ότι βγάζει "καλύτερες" φωτογραφίες (ότι θα πει για τους φωτογράφους "καλύτερες").

αυτο που εσυ αναφερεις ως χαρακτηριστικο στην ουσια ειναι μειονεκτημα.Οταν ολα τα υπολοιπα κινητα βγαζουν τη φωτο εστιασμενη και αυτο δεν μπορει...τοτε μιλαμε για μειονεκτημα.
      Ερωτηση
      Αν το δεις από την μεριά ότι θέλεις όλα να είναι καλά εστιασμένα, ναι είναι μειονέκτημα ο μεγάλος αισθητήρας/φακός για αυτό και σε μάρκο φωτογραφίσεις προσωπικά και ειδικά στον αρχάριο χωρίς εξοπλισμό προτείνω να πάρει μηχανή με μικρό αισθητήρα (ο επαγγελματίας είναι αλλιως, θα παιδευτεί αλλά θα βγάλει καλύτερο αποτέλεσμα με τον μεγάλο). βέβαια για φωτογράφους όταν λέμε μικρό αισθητήρα εννοούμε τουλάχιστον 1'' (δλδ πολύ μεγαλύτερο και από 1/1.7 και από 1/2.6''') εκτός αν πρόκειτε για κάτι πρόχειρο που και το κινητό είναι καλό.

Αν το όμως δεις ανάποδα (θες bokeh) ειναι πλεονέκτημα ο μεγάλος αισθητήρας. Κάνει τις φωτογραφίες να φαίνονται πιο επαγγελματικές (ο μεγαλύτερος αισθητήρα του mi note 10 είναι κοντύτερα στο βάθος πεδίου του ανθρώπινου ματιού που νομίζω είναι ακόμα πιο ρηχό άρα οι φωτογραφίες δείχνουν πιο φυσικές). Οι περισσότεροι φωτογράφοι το βλέπουμε έτσι ή καλύτερα για τα περισσότερα είδη φωτογραφίας το βλέπουμε έτσι, ως "προσόν".

Καθομαι σε ενα τραπεζι σε μια ταβερνα με παρεα και μπροστα μου εχω πολλα πιατα με φαγητα.

Στο ερώτημά σου σου απαντώ μπορείς. Θα πρέπει όμως όπως είπα να πας λίγο πιο πίσω και να τραβήξεις την φωτογραφία. Όταν ο φακός εστιάζει ένα αντικείμενο σε μεγαλύτερη απόσταση τότε το βάθος πεδίου είναι πιο μεγάλο (δεν είναι γραμμικό, είναι λογαριθμικό κάπως και όσο πιο μακρυά τόσο μεγαλύτερη απόσταση είναι εντός εστίασης). δλδ κάνε πίσω εκτιμώ 30-40 πόντους (εκατοστά) και ξαναβγάλε την φωτογραφία με την οδοντόπαστα εστιάζοντας στα μπροστά αντικείμενα (focus lock πριν πατήσεις το κουμπί από κλείστρο). Τα έξτρα που θα πιάσεις και δε θες στην φωτογραφία κάντα crop (κόψ΄τα αφαίρεσε τα). Στο 30-40 εκατοστά μπορεί να κάνω λάθος, θέλει δοκιμή, ίσως αρκούν πιο λίγα ή θέλει λίγο περισσότερα :)

Αν όμως θέλεις να γίνεις φωτογράφος μην κολλάς στο μεγάλο βάθος πεδίου και μην επιμένεις σε αυτό γιατί όπως σου είπα οι "φωτογράφοι" δεν έχουν "εξαρτήσεις" και "κολλήματα". Έχουν "στόχο" (είδος φωτογραφίας) και επιλέγουν εξοπλισμό. Καθώς τα κινητά δεν είναι πολύ ευέλικτα ως φωτογραφικές (πχ δεν έχουν πραγματικό διάφραγμα, δεν αλλάζουν φακούς) υπάρχουν συμβιβασμοί. Ομως αυτό το κινητό είναι αυτή τη στιγμή από τα πλέον κατάλληλα για τα περισσότερα είδη φωτογραφίας που μπορείς να κάνεις με κινητό. Και εν γένει θα πάρεις καλύτερα αποτελέσματα από τα άλλα κινητά (το κοντράρουν μόνο αντίστοιχες ναυαρχίδες με ίδια όμως ελαττώματα και αυτές). Οπότε μην κάνεις κανένα λάθος να το πουλήσεις (όπως σε προέτρεψα σε προηγούμενο μνμ :p) εκτός αν το βάθος πεδίου από τα 5cm απόσταση είναι το μόνο και πιο βασικό για σένα και σε τρελαίνει το λίγο περισσότερο flare. :)
      By Keysmith
      =-=-=-=-=-=-=
      Mi note 10 - 6/128gb
    • Διαφήμιση
    • Ο/H keysmith έγραψε:

Ο/H foxy4270 έγραψε:

Ο/H keysmith έγραψε:

Ο/H foxy4270 έγραψε:

Ο/H keysmith έγραψε:

να τα συζητήσουμε; Το κυριότερο είναι ότι βγάζει "καλύτερες" φωτογραφίες (ότι θα πει για τους φωτογράφους "καλύτερες").

αυτο που εσυ αναφερεις ως χαρακτηριστικο στην ουσια ειναι μειονεκτημα.Οταν ολα τα υπολοιπα κινητα βγαζουν τη φωτο εστιασμενη και αυτο δεν μπορει...τοτε μιλαμε για μειονεκτημα.Ερωτηση
      Αν το δεις από την μεριά ότι θέλεις όλα να είναι καλά εστιασμένα, ναι είναι μειονέκτημα ο μεγάλος αισθητήρας/φακός για αυτό και σε μάρκο φωτογραφίσεις προσωπικά και ειδικά στον αρχάριο χωρίς εξοπλισμό προτείνω να πάρει μηχανή με μικρό αισθητήρα (ο επαγγελματίας είναι αλλιως, θα παιδευτεί αλλά θα βγάλει καλύτερο αποτέλεσμα με τον μεγάλο). βέβαια για φωτογράφους όταν λέμε μικρό αισθητήρα εννοούμε τουλάχιστον 1'' (δλδ πολύ μεγαλύτερο και από 1/1.7 και από 1/2.6''') εκτός αν πρόκειτε για κάτι πρόχειρο που και το κινητό είναι καλό.
      Αν το όμως δεις ανάποδα (θες bokeh) ειναι πλεονέκτημα ο μεγάλος αισθητήρας. Κάνει τις φωτογραφίες να φαίνονται πιο επαγγελματικές (ο μεγαλύτερος αισθητήρα του mi note 10 είναι κοντύτερα στο βάθος πεδίου του ανθρώπινου ματιού που νομίζω είναι ακόμα πιο ρηχό άρα οι φωτογραφίες δείχνουν πιο φυσικές). Οι περισσότεροι φωτογράφοι το βλέπουμε έτσι ή καλύτερα για τα περισσότερα είδη φωτογραφίας το βλέπουμε έτσι, ως "προσόν".

Στο ερώτημά σου σου απαντώ μπορείς. Θα πρέπει όμως όπως είπα να πας λίγο πιο πίσω και να τραβήξεις την φωτογραφία. Όταν ο φακός εστιάζει ένα αντικείμενο σε μεγαλύτερη απόσταση τότε το βάθος πεδίου είναι πιο μεγάλο (δεν είναι γραμμικό, είναι λογαριθμικό κάπως και όσο πιο μακρυά τόσο μεγαλύτερη απόσταση είναι εντός εστίασης). δλδ κάνε πίσω εκτιμώ 30-40 πόντους (εκατοστά) και ξαναβγάλε την φωτογραφία με την οδοντόπαστα εστιάζοντας στα μπροστά αντικείμενα (focus lock πριν πατήσεις το κουμπί από κλείστρο). Τα έξτρα που θα πιάσεις και δε θες στην φωτογραφία κάντα crop (κόψ΄τα αφαίρεσε τα). Στο 30-40 εκατοστά μπορεί να κάνω λάθος, θέλει δοκιμή, ίσως αρκούν πιο λίγα ή θέλει λίγο περισσότερα :)

Αν όμως θέλεις να γίνεις φωτογράφος μην κολλάς στο μεγάλο βάθος πεδίου και μην επιμένεις σε αυτό γιατί όπως σου είπα οι "φωτογράφοι" δεν έχουν "εξαρτήσεις" και "κολλήματα". Έχουν "στόχο" (είδος φωτογραφίας) και επιλέγουν εξοπλισμό. Καθώς τα κινητά δεν είναι πολύ ευέλικτα ως φωτογραφικές (πχ δεν έχουν πραγματικό διάφραγμα, δεν αλλάζουν φακούς) υπάρχουν συμβιβασμοί. Ομως αυτό το κινητό είναι αυτή τη στιγμή από τα πλέον κατάλληλα για τα περισσότερα είδη φωτογραφίας που μπορείς να κάνεις με κινητό. Και εν γένει θα πάρεις καλύτερα αποτελέσματα από τα άλλα κινητά (το κοντράρουν μόνο αντίστοιχες ναυαρχίδες με ίδια όμως ελαττώματα και αυτές). Οπότε μην κάνεις κανένα λάθος να το πουλήσεις (όπως σε προέτρεψα σε προηγούμενο μνμ :p) εκτός αν το βάθος πεδίου από τα 5cm απόσταση είναι το μόνο και πιο βασικό για σένα και σε τρελαίνει το λίγο περισσότερο flare. :)
      Για να σου αποδεικξω οτι ο φακος του Mi note 10 εχει οντως πραγματικο προβλημα.
      Πηγα μισο μετρο πιο πισω...ισως και πιο πολυ...και τραβηξα.Εστιαση στην σοκολατα.
      τ22 by foxy4270, on Flickr

t333 by foxy4270, on Flickr

t444 by foxy4270, on Flickr