Διαφήμιση

Χειροκίνητες ρυθμίσεις και συγκριτικά καμερών

• Tips&Tricks
    • Σε εξέλιξη
    • Application
    • RedMi Note 3 Pro
    • MIUI
    • Ο/H fog έγραψε:

Με βάση το νόμο -πολύ γενικά, δεν είμαι δικηγόρος- όταν ένα πρόσωπο αποτελεί θέμα σε μια φωτογραφία και δεν είναι δημόσιο πρόσωπο σε δημόσια εμφάνιση, πρέπει να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για το τράβηγμα ή τη δημοσίευση της φωτογραφίας του. Ακόμη και αυτό όμως να συμβαίνει, αν σε ένα δικτυακό τόπο, παρουσιαστούν περιπτώσεις χρηστών που προσβάλουν την εικόνα του κλπ. είναι στη διακαιοδοσία των διαχειριστών να κρίνουν αν αποτελεί παράβαση των όρων προς το σεβασμό των άλλων.

Καλές γιορτές :)

Κάθε χρόνο η UNICEF απονέμει το «Photo of the Year Award» στη φωτογραφία που κατά τη γνώμη της αποτύπωσε καλύτερα και με την πιο ιδιαίτερη ματιά την προσωπικότητα και τις συνθήκες διαβίωσης παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Για το 2017 επέλεξε την εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού στη Συρία, της 5χρονης Zahra, που ζει σε έναν καταυλισμό προσφύγων της Ιορδανίας. Το 2015, οι γονείς της Zahra έφυγαν από την Συρία για να γλιτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις που μαίνονταν στη χώρα, μαζί με την κόρη τους και τα υπόλοιπα επτά παιδιά τους. Έκτοτε ζουν σε μια σκηνή στον καταυλισμό. Ο πατέρας της, που πριν εργαζόταν ως οδηγός ταξί και αγρότης, είναι αυτή τη στιγμή άνεργος, ψάχνοντας πλέον μια οποιαδήποτε δουλειά στα εδάφη της Ιορδανίας. Ούτε η Zahra ούτε κανένα άλλο από τα αδέρφια της πηγαίνουν στο σχολείο. Ο Muhammed Muheisen που τράβηξε το πορτρέτο της μικρής Zahra είναι φωτορεπόρτερ και έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Πούλιτζερ. Με τον φακό του καταγράφει την προσφυγική κρίση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, συνεργάζεται με το National Geographic και είναι επίσης ιδρυτής του Everyday Refugees Foundation. Για αυτό, το πρόσωπο της Zahra, ειδικά τα μάτια της, συμβολίζουν τη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων κοριτσιών και αγοριών, των πιο αθώων θυμάτων του πολέμου και της εξορίας. Έχοντας βιώσει απερίγραπτη βία, αυτά τα παιδιά έχουν δυστυχώς απολέσει για πάντα το πρόσωπο της παιδικότητάς τους.
      Το δεύτερο και τρίτο βραβείο πήγαν αντίστοιχα στους φωτογράφους K. M. Asad από το Μπαγκλαντές και Kevin Frayer από τον Καναδά, που αμφότεροι απαθανάτισαν την κρίση της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια από την Μιανμάρ. Η μία φωτογραφία απεικονίζει μια μητέρα να κουβαλά το βρέφος της στην αγκαλιά περπατώντας μες στη θάλασσα και η άλλη δείχνει ένα νεαρό αγόρι σε καταυλισμό προσφύγων του Μπαγκλαντές, να σκαρφαλώνει στην καρότσα ενός φορτηγού που κουβαλά τρόφιμα εκλιπαρώντας για βοήθεια με δάκρυα στα μάτια.

Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικυκλώνει τον κόσμο.
    • Πολύ ωραία και ξαναρωτάω, ποια η διαφορά από μια άσχετη φωτογραφία στο διαδίκτυο. Δεν θα μπορούσε να γκρινιάξει κάποια μάνα και εκεί;

Το flickr ειναι ένα ακόμα site στο net. Τυχόν links από αυτό δεν θα πρεπε να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. ;)

Επίσης θεωρώ πως ακόμα και η ιστορία που περιέγραψες δεν έχει κάποια σχέση με την απλή καθημερινή φωτογραφία σε δημόσιο χώρο που είχα ανεβάσει (ο συγκεκριμένος μάλιστα είναι και φίλος μου αλλά δεν ήθελα να επεκταθούμε στο τι και πως... τυχόν γκρίνια θα ήταν να με αρχίσει στο κατ ιδίαν κράξιμο :P )
    • Μα νομίζω πως απάντησα σε αυτό από το πρώτο μου κι όλας ποστ:

Ακόμη και αυτό όμως να συμβαίνει, αν σε ένα δικτυακό τόπο, παρουσιαστούν περιπτώσεις χρηστών που προσβάλουν την εικόνα του κλπ. είναι στη διακαιοδοσία των διαχειριστών να κρίνουν αν αποτελεί παράβαση των όρων προς το σεβασμό των άλλων.

Και ήταν κάνα δυο σελίδες τέτοιες :(

Αυτό που ξεχνάμε είναι πως το ίντερνετ δεν είναι ιδιωτική, στιγμιαία συζήτηση μεταξύ φίλων ή εχθρών. Είναι δημόσια συζήτηση που μένει. :(

Για να γυρίσω on topic... σχεδόν :P το -πολεμικό- ρεπορτάζ (με αφορμή τις φωτο του @ANDREAS54 πιο πάνω) είναι ίσως το μόνο είδος που θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τη φωτογραφία δρόμου. Πραγματικά respect.

ΥΓ.Στα πολύ νεαρά μου χρόνια, στάθηκα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ τυχερή και δούλευα κάπου που είχα την ευκαιρία να ακούω ιστορίες και από τη θρυλική γενιά των Ελλήνων φωτογράφων δρόμου παλιών δεκαετιών, εκεί γύρω από το Σύνταγμα, αλλά και από άτομα όπως ο Γιάννης Μπεχράκης (με αφορμή τις φωτό παραπάνω). Και κάποιες φορές θυμάμαι εκείνες τις συζητήσεις για τη φωτογραφία και μετά τις συζητήσεις τώρα για τη φωτογραφία και αναπόφευκτα... πάω να βάλω ένα κρασί :(
    • Διαφήμιση
    • Οπότε αν κατάλαβα καλά δεν είχε να κάνει με το αν πήρα την άδεια αλλά το ότι μάλλον ξέφυγαν τα σχόλια; Το ρωτάω για να ξέρω και γω αν ανεβάζω ή οχι προκειμένου να μην υπάρχει "νομική αβεβαιότητα" όπως το λέμε εκτός forum.

Από την άλλη όταν ανεβαινει φωτογραφία σατιρική και γελάνε με κάποιον πχ φαφούτη ή γεματούλη, αυτό δεν αποτελεί προσβολή προσώπου; Το ότι την βρήκαν σε site άσχετο του flickr δεν σημαίνει ούτε ότι πήραν άδεια απο το χρήστη ούτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για γκρίνια προς τους διαχειριστές.

Οπότε όπως ξαναέγραψα, δεν έχει απολύτως καμία διαφορά με μια οποιαδήποτε φωτογραφία στο net. Επίσης, σε τόσο λεπτά ζητήματα που δεν ειναι ξεκάθαρος ο λόγος της παρέμβασης αλλα και περισσότερο για λόγους ενημέρωσης/συμμόρφωσης του μέλους, δεν ειναι κακό να απαντάμε σε μια απλή ερώτηση (δεν μιλάω για σένα Ειρήνη αλλά για το pm που δεν πήρε ποτέ απάντηση). Άλλωστε την φωτογραφία την έσβησα μόνος μου... αλλού λοιπόν είναι το παράπονό μου και προσωπικά δεν με καιει κιολας το αν θα ανεβάζω φωτογραφίες ή οχι. ;)

Και να γυρίσω και γω σε ontopic, αυτές οι φωτογραφίες ειναι κορυφαίες και δείχνουν τη δύναμη των candid shots και street photography. :) Έχω ασχοληθεί αρκετά όσον αφορά ζευγάρια που χορεύουν σε απλές casual βραδιές χορού. Είναι απίστευτα ανώτερη η δυναμική μιας αυθόρμητης φωτογραφίας από την οποιαδήποτε φωτογραφία studio.
    • @Antretng Αν μέσα στη φωτογραφία υπάρχουν άτομα τα οποία απλά περνούσαν από εκείνο το σημείο, χωρίς να "στοχεύεις" κάποιο άτομο συγκεκριμένα, δεν πρόκειται ν'αντιμετωπίσεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Επίσης αν δεν φαίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπο (πχ ζευγάρια που χορεύουν) πάλι δεν πρόκειται ν'αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα! Αν πάλι το θέμα σου είναι ένα συγκεκριμένο άτομο, που φαίνεται φυσικά το πρόσωπό του, σίγουρα πρέπει να έχεις τη συγκατάθεσή και για τη λήψη αλλά και για τη δημοσίευση της φωτογραφίας.

Είναι διαφορετικό το να βρίσκεται "τυχαία" κάποιο άτομο στη φωτογραφία σου, και άλλο φυσικά να την ανεβάσεις κάπου στο ίντερνετ και από κάτω στα σχόλια να κράζουν το άτομο αυτό (είναι στη δικαιοδοσία των διαχειριστών να κρίνουν αν αποτελεί παράβαση των όρων).
      Στη τελική αν το άτομο αυτό θεωρεί ότι θίγεται, να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους διαχειριστές ή να βάλει δικηγόρο και αυτός με τη σειρά του να επικοινωνήσει με τους διαχειριστές να τη κατεβάσουν(αυτό γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, εδώ αυτό κάνουν και σε πιο σοβαρά θέματα που θίγονται δικαιώματα). Εδώ με το facebook γίνεται της μουρλής που ο καθένας ανεβάζει τον οποιοδήποτε!
      Open-source is the future
    • Θάνο αν ειχα λάβει κάποιο τέτοιο μήνυμα δεν θα λεγα κουβέντα. Δεν ήταν ομως τέτοια η παρέμβαση. Αυτό που έλαβα ειναι ότι δεν ανεβαίνουν φωτογραφίες με ανθρώπους μεσα αν δεν έχουμε πάρει συγκατάθεση. Ξέρεις πόσο διαφορετικό ειναι αυτό που γράφεις εσύ απο αυτό που γράφτηκε στη δημόσια παρέμβαση;

Επιπλέον η φωτογραφία δεν ήταν προσβλητική... το ότι κάποιοι από ολόκληρη φωτογραφία (ένας άνθρωπος μονος του μες στη μέση κοιτάει το κινητό και στο βάθος του δρόμο μια κοπέλα να απομακρύνεται) επέλεξαν να σχολιάσουν το ξυρισμένο κεφάλι του, δεν "φταίει" ο φωτογράφος αλλά τα μέλη που σχολίασαν (οπότε μπορούσε να γραφτεί κάπως διαφορετικά). Παρόλα αυτά ξαναλέω δεν είχα πρόβλημα να την σβήσω (όπως και το έκανα μόνος μου). Όχι όμως με αυτό το τρόπο...

=============== Δεκ 24th 2017, 2:54pm ===============

Ο/H Bodai έγραψε:

@Antretng παρακαλώ να αφαιρεθεί η φωτογραφία h***s://flic.kr/p/CUZ948 απο το προηγούμενο ποστ καθώς εμπίπτει στα Προσωπικά Δεδομένα του ατόμου που εμφανίζεται στην φωτογραφία.

Για την ενημέρωση όλων όσων ανεβάζουν φωτογραφίες στο νήμα να το κάνουν χωρίς οι φωτογραφίες να "φωτογραφίζουν" άτομα ή οτιδήποτε θα "φωτογράφιζε" κάποιο άτομο.
      Σου μοιάζει αυτό να χει κάποια σχέση με όλα όσα γράφτηκαν παραπάνω; Πρόσεξε λίγο τη δεύτερη σειρά. ;)

Εν το μεταξύ ο ίδιος δεν έχει σβήσει το Link παρότι απαίτεισαι από εμένα να την σβήσω... αμα θες μπες και δες την επίμαχη φωτογραφία. Κάνε copy paste απο το flic.kr και περα ;)
    • Χειροκίνητες ρυθμίσεις και συγκριτικά καμερών

Ένα μεγάλο like και ένα τεράστιο thumb up σε όλους αυτούς που θυμηθήκανε τα χρόνια που γράφανε εκθέσεις στο σχολείο... Καθιμενοι χακαρα γράφοντας τεράστια κείμενα σε μορφή comment

Sent from my MI 5s using Tapatalk
    • Διαφήμιση
    • @Antretng Ναι το ξέρω και προσωπικά δεν συμφωνώ, αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα το facebook θα έπρεπε να έχει κλείσει :P
      Στη περίπτωσή σου μάλιστα που το συγκεκριμένο άτομο είναι φίλος σου, και μόνο αυτόν να έδειχνες, αν το γνωρίζει είσαι οκ ;)

@tsine lol
      Open-source is the future
    • Το θέμα των δικαιωμάτων των ίδιων των φωτογραφιών αλλά και τις πιθανής παραβίασης προσωπικών δεδομένων είναι περίπλοκο και διαφέρει ακόμα και απο χώρα σε χώρα.

Όταν ανακύπτουν τέτοια θέματα καλό είναι να ξεκαθαρίζει η διαχείριση του ιστοτόπου τους κανονισμούς λειτουργίας καθώς και νομικές υποχρεώσεις συμμόρφωσης. Κι αυτά πρέπει να ισχύουν για όλους, αν αφεθούν γκρίζες περιοχές το μόνο που θα προκληθεί είναι τριβές και κακό κλίμα.
      Βασική συσκευή: Xiaomi Mi 9T Pro (Raphael) - ROM: EEA Stable ROM
      Εφεδρική συσκευή: Xiaomi Redmi Note 5 Global (Whyred) -- ROM: Global Stable
      Παροχέας κινητής: Deutsche Telekom / Wind
    • Ο/H charlie2alpha έγραψε:

Το θέμα των δικαιωμάτων των ίδιων των φωτογραφιών αλλά και τις πιθανής παραβίασης προσωπικών δεδομένων είναι περίπλοκο και διαφέρει ακόμα και απο χώρα σε χώρα.

Όταν ανακύπτουν τέτοια θέματα καλό είναι να ξεκαθαρίζει η διαχείριση του ιστοτόπου τους κανονισμούς λειτουργίας καθώς και νομικές υποχρεώσεις συμμόρφωσης. Κι αυτά πρέπει να ισχύουν για όλους, αν αφεθούν γκρίζες περιοχές το μόνο που θα προκληθεί είναι τριβές και κακό κλίμα.
      Ακριβώς αυτό λέω :) . Αλλά στη τελική όταν αποτελεί γκρίζα περιοχή υπάρχει και καλύτερος τρόπος να παρέμβεις. Άλλωστε σε τι διαφέρει από μια (σατιρική ή μη) φωτογραφία από οποιοδήποτε ιστοχώρο; Το αν έχουμε πάρει άδεια ή οχι είναι εξίσου άγνωστο...

Θάνο για να είμαι δικαιος στην ερώτηση αν έχω πάρει άδεια απάντησα αρνητικά στο αρχικό pm που μου έστειλε και ρώτησα αν θέλει να την σβήσω... αλλά ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά είδα έκπληκτικος και το δήμοσιο μήνυμα που παρέθεσα. Ξαναλέω, πιο πολύ με πείραξε ο τρόπος. Νομίζω σε μέλη που δεν έχουν ιστορικό κακής συμπεριφοράς, για θέματα γκριζα ζώνης δεν ειναι ανάγκη να γίνει έτσι...

Και βασικά ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση σε τι διαφέρει από μια οποιαδήποτε (καλή ή κακή) φωτογραφία εικονιζόμενου προσώπου στο διαδίκτυο και ανεβαίνει εδώ το link. Αλλά οκ πες ότι ειναι το υποκειμενικό κομμάτι του Mod... Αλλά έγραψα ξεκάθαρα "αν απλά το ανέβασμα links με πρόσωπα αντιτίθεται με τους Ο.Π.Χ. τότε οκ"... η απάντηση βέβαια ήταν αρνητική σε αυτό....
    • Τελείως άκυρη η παρατήρηση για την "επίμαχη" φωτογραφία. Να 'χαμε να λέγαμε θα την χαρακτήριζα. Δεν περίμενα κιόλας να γίνει εδώ μέσα τέτοιο χαμηλής ποιότητας σχόλιο. Το διάβασα και αξ' αρχής νόμιζα ότι είναι για να γελάσουμε. Μετά πήρα χαμπάρι ότι μιλούσαμε σοβαρά! :blackeye:

'Άντε...είπα και εγώ την γνώμη μου γιατί κουράσατε ένα θέμα που δεν υπήρχε. Ωραίες οι φιλοσοφικές συζητήσεις αλλά πάντα είναι περί ανέμων και υδάτων. Όπως και η παρατήρηση.

Πάρτε και μία (προσωπικός λογαριασμός Flickr) ομαδικών οργίων στο Καπάνι Θεσσαλονίκης...με μπόλικα πρόσωπα, ξυρισμένους, αξύριστους, καραφλούς που είναι ήδη ανεβασμένοι σε άλλους 1000 λογαριασμούς...και από τα πολλά τα γούστα που βγάζουν...ούτε που τους νοιάζει ποιος βλέπει και ποιος όχι.

Mi5s auto.

IMG_20171224_134206

Και καλές γιορτές σε όλους. 8)
      Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται αλλά η Φυσική Βλακεία δεν φεύγει.
    • Διαφήμιση
    • Χειροκίνητες ρυθμίσεις και συγκριτικά καμερών

Όταν λες mi5s auto τι εννοείς?

Sent from my MI 5s using Tapatalk