Χειροκίνητες ρυθμίσεις και συγκριτικά καμερών
- Tips&Tricks
- Σε εξέλιξη
- Application
- RedMi Note 3 Pro
- MIUI
-
-
Βασικά και οι 2 κίτρινες είναι. Απλά του Mi5s ειναι ακόμα περισσότερο. Θα έλεγα του mi note 2 και p9 ειναι πιο κοντά σε wb.
Αλλά για να μην το αδικούμε, πάρτε και την ίδια από lg g5 που και αυτό εξίσου κίτρινα τα έβγαλε.
Η μεγαλύτερη διαφορά για μένα και στις 4 φωτογραφίες ειναι ο θόρυβος και το dynamic range.
Μετά το g5 το λιγότερο θόρυβο φαίνεται να το έχει το mi note 2.
Σε dynamic range ειναι καλύτερο το honor 8, ακολουθεί το g5 και μετά μάλλον το mi5s (αν και βοήθησε και η πανσέληνος).
20170904_003941 by Andreas L., on Flickr
-
Το white balance είναι λογικό να επηρεάζεται αν η "δυνατότερη" πηγή φωτισμού επηρεάζει τον αισθητήρα με διαφορετική γωνία (πίσω από το άτομο που τραβά, στο πλάι ή μπροστά) και στις φωτό δεν είναι ακριβώς στην ίδια θέση. Υπάρχει φωτισμός κάπου στη θέση λήψης.
Όπως και νάχει αν η -όποια- συγκεκριμένη φωτό είναι κάτι που πραγματικά σε ενδιαφέρει, κάνεις μια απλή διόρθωση σε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα. -
Ειρήνη μπορεί να διαφέρει η λάμπα στο βάθος όμως ειναι αρκετά μακρυά για να επηρεάσει το wb. Το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής ειναι φωτισμένο από τη λάμπα της ΔΕΗ που ειναι από πίσω μου και ως επι το πλείστον είχα ίδια γωνία και στις 4 λήψεις (δεν νομιζω οτι ενα βημα αριστερά ή δεξιά να άλλαζε τοσο το wb). Άλλωστε και το g5 είχε φωτισμένη τη λάμπα στο βάθος το οποίο και πάλι κίτρινη την έβγαλε.
Οπότε πιστεύω ότι έχει να κάνει με την jpeg engine που κλασσικά σε χαμηλό φωτισμό στα κινητά προτιμούν τα θερμότερα αποτελέσματα αφού δίνουν μια ψευδαίσθηση μεγαλύτερης φωτεινότητας.
Κατά τα άλλα δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στο wb. Παρεμπιπτόντως, σε jpeg δεν είναι και τόσο εύκολο να αλλάξεις το wb. Θα χάσεις αρκετά σε χρώματα. Εδώ ίσως ήθελε raw και να βάλεις μετά οτι wb θέλεις. Θα χασες όμως τα οφέλη από το hht. -
Φυσικα και η λάμπα στο βάθος δεν επηρεάζει σημαντικά. Μιλάω συγκεκριμένα για το φωτισμό στη θέση λήψης, εκεί που στεκόσουν εσύ, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει. Ένα-δύο βήματα δεξιά ή αριστερά σε αυτό το setup δε θα άλλαζε τίποτα, ΟΜΩΣ 1-2 βήματα μπρος πίσω έχουν διαφορά.
Δεν ξέρω αν η πηγή είναι στην κολώνα που φαίνεται αριστερά στις πιο "κίτρινες" φωτογραφίες -ή λίγο πιο πίσω- αλλά δε θα μου έκανε εντύπωση αν είναι ακριβώς εκεί, κρίνοντας από το αποτελέσμα. -
Νομίζω κάτι τέτοιο θα δικαιολογούσε διαφορές σε wb επιπέδου p9 και mi note 2 που ειναι κοντά. Του mi5s και lg g5 ειναι πολύ πιο θερμά για να πεις ότι φταίει η γωνία. Νομίζω ότι εκει απλά τελικιάζουν σε ψυχρότητα. Αλλά οκ είναι δύσκολη σκηνη. Δεν δίνω σημασία στη διαφορά του wb
Αν απέδιδα πάντως κάπου τη διαφορά υπέρ του mi note 2 θα ήταν στο λευκό αυτοκίνητο (το οποίο ειναι και κοντά) και όχι στα 2-3 βήματα διαφορά. Αλλά και πάλι νομίζω ότι απλά τελίκιασαν σε ψυχρότητα.
Για μένα οι διαφορές υπο συζήτηση ειναι ο θόρυβος, χρώματα (εννοώ εύρος) και dynamic range. Αν εξαιρέσουμε το lg g5 που φαίνεται κατά μέσο όρο η καλύτερη λήψη, το καθέ ένα έχει διαφορετικά δυνατότερα σημεία. -
Ο/H pavlidisc έγραψε:
Απλά στις συγκεκριμένες 2 φωτογραφίες και μόνο για το white balance, θα πόνταρα τα ρέστα μου στη θέση
Η τελευταία φωτογραφία είναι "καταδικασμένη" από το εντονότερο φως πάνω αριστερά. -
Ίδιο φωτισμό είχαν και οι 3 φωτογραφίες. Μόνο η λάμπα στο βάθος διέφερε και ίσως και η πανσέληνος στο mi5s.
Απλά εκθέσαν διαφορετικά τη φωτογραφία και δείχνει η μια πιο φωτεινή σε συνδιασμό με τις όποιες διαφορές σε dynamic range. Αν πχ δεν είχε το λευκό αυτοκίνητο μπροστά το mi note 2 θα την ειχε φωτίσει και αυτό περισσότερο (μην σας εξαπατά το iso, κλασσικά με το hht φωτίζει λιγο ακόμα μετά το τελίκιασμα του iso). Ίσως έπρεπε να κανω ταπ στο δρόμο αλλά πλέον προφανώς είναι αργά. -
Με δυσκολεύεις Αντρέα
Έχω 2 επιλογές. Η μια να είναι να πω "οκ, είναι ίδιος ο φωτισμός" και η δεύτερη να πω ότι " ναι, ο φωτισμός είναι ίδιος αλλά αλλάζει η θέση, στην πιο κίτρινη είσαι ξεκάθαρα πιο πίσω και φαίνεται από την κολώνα αριστερά, το κομμάτι του δρόμου που φαίνεται πριν το πεζοδρόμιο κλπ." οπότε αλλάζει και το φως που πέφτει στον αισθητήρα, όχι τόσο σαν "τρελή" ποσότητα, αλλά αρκετά να επηρεάσει τη "θερμοκρασία" του.
Είναι απίστευτη η διαφορά, στις ίδιες φωτιστικές συνθήκες με μια -ακόμη και μικρή, αρκεί να είναι στρατηγική- αλλαγή της θέσης λήψης.
Διαλέγεις όποια θες -
Εγώ σας λέω απλά τα γεγονότα. Δεν προσπαθώ να πείσω. Ίσα ίσα ανταλλάζουμε απόψεις.
Πάντως δεδομένου ότι διαφορετική έκθεση δεν σημαίνει ούτε διαφορετικό shutter speed ούτε διαφορετικό διάφραγμα στα κινητά, από κάποιο σημείο και μετά διαφορετική έκθεση (πχ ev +0.5) σε ένα κινητό δεν αλλάζει το φωτισμό που πέφτει στον αισθητήρα.
Ανεξάρτητα πάντως όλων αυτών, επειδή τα κινητά τα κράτησα κάποιο καιρό, επιμένω ότι τοσο το g5 όσο και το mi5s κάπου εκεί τελικιάζουν σε ψυχρότητα. Αμα δεις τα αλμπουμ μου, ειναι γενικά πιο θερμές οι φωτογραφίες. Πάντα ήταν πιο κίτρινα από ότι πχ του p9. Επιμένω ότι σε αυτές τις κάμερες ότι γωνία και να είχα ότι έκθεση και να έβαζα (εννοώ χωρίς να παίξω με shutter) δεν θα ειχε διαφορά στη θερμότητα.
Παρεμπιπτόντως, ξαναλέω ότι αυτός ηταν προβληματισμός του Χρήστου. Όχι δικός μουΔηλαδή δεν δίνω σημασία στο wb. Έχουν πολύ πιο σημαντικές/ενδιαφέρουσες διαφορές οι 4 φωτογραφίες.
=============== Δεκ 28th 2017, 1:44pm ===============
Για το λόγο του αληθές, σχετικά με το wb, ορίστε μερικές ακόμα όπου θα δειτε ότι εχει γενικά θερμότερο αποτέλεσμα το mi5s.
Πρώτα mi note 2 μετά mi5s.
Σίγουρα υπάρχει διαφορά στις γωνίες αλλά σε όλες να τυχε να βγάλει το Mi5s θερμότερα; Απλά εκεί τελικιάζει σε ψυχρότητα.
IMG_20171203_015824_HHT by Andreas L., on Flickr
IMG_20170711_214034_HHT by Andreas L., on Flickr
stock auto (HHT) by Andreas L., on Flickr
IMG_20170711_211822 by Andreas L., on Flickr
-
Εγώ βλέπω ότι στο mi5s η λάμπα είναι σβηστή που σίγουρα παίζει ρόλο στο που εστίασε το τηλέφωνο στο auto. Άρα μιλάμε για διαφορετική φωτογραφία. Εξού και όλα τα δεξιά ειναι πιο σκούρα. Νομίζω ότι εστίασε καθαρά στο αυτοκίνητο και λόγω του φωτός που έπεφτε απο πίσω. Σίγουρα κίτρινα θα ήταν και όχι άσπρα. Απλά το mi5s πάντα αποτυπώνει τα χρώματα πιο έντονα πιο δυνατά θα έλεγα. Επίσης νομίζω ότι είναι out of focus λιγάκι για αυτό και το αποτέλεσμα που έβγαλε. Μάλλον δεν πρόλαβε να εστιάσει καλά. Πιο ισσοροπημένη του LG βλέπω. Αυτά
-
Out of focus δεν ειναι σίγουρα. Δες την πινακίδα του αυτοκινήτου καθώς και το φύλλα από το δεντράκι αριστερά του. Απλά το noise reduction την έκανε soft στις σκιές και δίνει την ψευδαίσθηση του out of focus.
Ο φωτισμός στο βάθος σίγουρα δεν ειναι ίδιος όπως λες. Από την μια έχει μεν σβηστή λάμπα αλλά από την άλλη είχε και πανσέληνο οπότε και ήταν πιο φωτεινός ο ουρανός. Πρόσεξε όμως το δεξιό κτήριο προς το τελευταίο πάνω όροφο. Εκεί ο φωτισμός δεν διαφέρει μεταξύ των συσκευών γιατί αφενώς η σβηστη λάμπα ειναι μακρυά, αφετέρου το όφελος από τη πανσέληνο είναι μηδαμινό σε σχέση με τη λάμπα της ΔΕΗ. Βέβαια ειναι στην άκρη του φακού όπου φακός από φακό διαφέρει στις γωνίες (τόσο από sharpness όσο και φωτεινότητα).
Το lg g5, από όσα κινητά έχουν περάσει από τα χέρια μου έχει την καλύτερη απόδοση στις νυχτερινές. Οπότε και εδώ έδειξε τα δόντια του.Πιο πολύ την έβαλα ως μέτρο σύγκρισης.
-
Μοιραστείτε
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0