Διαφήμιση

Σελιδα με μηνυμα εντοπισμου ιων στη συσκευη

• Σελιδα με μηνυμα εντοπισμου ιων στη συσκευη

Γεια σας παιδια, χθες εκει που σερφαρα σε διαφορες ιστοσελιδες μου πεταξε μια περιεργη σελιδα και δε ξερω αν πρεπει να ανησυχησω μιας και δε βλεπω κατι περιεργο στη συμπεριφορα του κινητου. Ειμαι με ελληνικη stable 7.3.2.0 και browser δεν εχω βαλει καποιον εξτρα, αυτο που εχει το miui δηλαδη. Εκει λοιπον που κοιταζα ενα site, στη κατω μερια της οθονης ειχε βγαλει μια εικονα και καλα αν θελω να εγκαταστησω ενα παιχνιδι απο το google play και καλα. Ετσι οπως ηταν η εικονιτσα αυτη ειχε και ενα Χ πανω δεξια ωστε να την κλεισω. Μολις ομως πατησα το Χ αυτο μου πεταξε μια αλλη σελιδα η οποια ανεφερε οτι η συσκευη redmi note εντοπιστηκαν 4 ιοι που σχετιζονται με τη δημοσιευση προσωπικων μου στοιχειων κωδικους facebook κλπ κλπ και και απο κατω ειχε και ειχε ξεκινησει μια αντιστροφη μετρηση απο 5 λεπτα. Δε θυμαμαι τι αλλο ελεγε αν μου ζηταγε να δωσω το τηλεφωνο μου η οτιδηποτε αλλο μιας και μολις το ειδα πατησα το Χ στη σελιδα αυτη και την εκλεισα. Βγηκα μετα τελειως απο τον browser και το τεσταρα λιγακι το κινητο να δω αν ανταποκρινεται σωστα, εφαρμογες καμερα κλπ. Ολα καλα. Μετα εκλεισα το wifi, εκανα καθαρισμο μεσα απο τον browser ολο το ιστορικο, οπως και τα αλλα πεδια για φορμα κωδικο προσβασεις κλπ τα σβησα. Μετα ανοιξα και το security που ηταν ενσωματωμενο στην ελληνικη ΡΟΜ και εκανα ενα καθαρισμο και απο εκει. Μολις τελειωσε ο καθαρισμος εχει επιλογη και για virus scan. Το κανα και αυτο με το AVL σαν βαση ιων που ειχε επιλεγμενο δε βρηκε κατι. Αν και τελειωσε πολυ γρηγορα το scan (τοσο γρηγορα κανει?) και αν ειδα καλα απλα τσεκαρε τις 7 (ολες κι ολες) εφαρμογες που εχω στο κινητο. Μετα επελεξα να κανει ενα scanarisma και με την αλλη βαση ιων, δε θυμαμαι πως λεγεται... oυτε με αυτη βρηκε κατι. Το ξαναγυρισα στην AVL που ηταν η προεπιλογη και εκανα και εκανα μια επανεκινηση στο κινητο.

Μπορω να κανω κατι αλλο για να σιγουρευτω οτι δεν κολησε κατι το κινητο? Δεν εχω εγκαταστησει καποιο antivirus στο κινητο ουτε αλλον browser. Στον υπολογιστη δουλευω τον mozilla μιας και μου αρεσει η επιλογη adblock που μπορει να σε γλιτωσει απο ανεπιθυμητες σελιδες και ενδεχομενο virus αλλα ακομα και στο θεμα ταχυτητας ιντερνετ να μη σου τρωνε οι περιτες σελιδες. Δε ξερω αν υπαρχει κατι αντιστοιχο στον "μαμα" browser η καλυτερα να του βαλω καποιον αλλον πχ chrome για το σερφαρισμα μου...

Καθε γνωμη ευπροσδεκτη!
    • Καλημέρα! Μην ανησυχείς καθόλου, είναι το κλασσικό μηνυμα "ψαρέματος" και πετάγεται σαν διαφήμιση στους browsers των κινητών. Ουσιαστικά βγάζοντας αυτό το μηνυμα πολλοί χρήστες "ψαρώνουν" με αποτέλεσμα να βάζουν τα στοιχεία που τους ζητούνται και έτσι να ξεκινούν χρεώσεις απο υπηρεσίες κτλ κτλ κτλ.
      Άρα ήταν απλά μια διαφήμιση και τίποτε άλλο. Αγνόησε το και να το αγνοείς ΠΑΝΤΑ.
      Δεν μπορείς προς το παρόν με εύκολο τρόπο να το αποφύγεις, καθώς το adblocking στις φορητές συσκευές δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Για να καταλάβεις, είναι κάτι σαν το "Είστε ο σημερινός τυχερός!!!!Κερδίσατε 1.000.000.000 ευρώ! Βάλτε τα στοιχεία σας κτλ κτλ κτλ μπαρμπούτσαλα :P ". Απλά εκεί μόνο ένας ΠΟΛΥ αφελής θα το έβαζε. Ενώ με τους "ιούς" πιάνει πιο εύκολα. Αλλά γενικά μη σε αγχώνει, δύσκολα θα "κολλήσει" κάτι το κινητό σου εαν δεν το κάνεις επίτηδες.
      :thumbup:
    • Σε ευχαριστω πολυ φιλε μου για την απαντηση! Απο browser μου προτεινεις καποιον αλλον πχ chrome η firefox? Η και με αυτον που ερχεται το miui ειμαι μια χαρα;
    • Διαφήμιση
    • Ronnie10 εγώ χρησιμοποιώ το firefox με addin adblock όπου μπορείς να εξαιρέσεις τις σελίδες που θέλεις να βλέπεις διαφημίσεις όπως πχ το φόρουμ αυτό για να το ενισχύσουμε.

Redmi Note 2 Rom 7.3.2
    • Ναι γενικά υπάρχουν καλοί browsers όπως chrome(εύκολος συγχρονισμός με το google account σου), opera, firefox, dolphin(πιο παλιά(android 4.0.4- μου άρεσε πιο πολύ, τώρα δε με τρελαίνει).
      Δοκίμασε τους και διάλεξε αυτόν που σου ταιριάζει πιο πολύ ;)
      Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ stock browser και τον chrome.

Και αυτό που λέει ο φίλος @chrdes είναι πολύ καλό. Κάνε τις δοκιμές σου και ότι σε βολέψει! :thumbup:
    • Οπως πολυ σωστα ειπαν και τα παιδια πιο πανω, ειναι μηνυματα που προσπαθουν να σε ψαρεψουν στο να εγκαταστησεις κακοβουλες εφαρμογες και να ενεργοποιησεις κρυφες χρεωσεις.

Δεν πρεπει να πατησεις πουθενα στην σελιδα ουτε να προσπαθησεις να τα κλεισεις, πατα πισω η κλεισε εντελως την καρτελα. Αμεσως μετα clear cache, cookies και οτι αλλο υπαρχει.

Αν εισαι root το adaway ειναι must για να νιωθεις ασφαλης , αλλιως firefox + adblock addon.
    • Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας. Επειδη στα android δεν γνωριζω και πολλα και στο πως συμπεριφερονται οι ιοι, αν φαινονται καπου και ειναι απλα εφαρμογες, η μπορουν να αλλαξουν οτιδηποτε μεσα στο system. Πχ στα windows ξερω οτι υπαρχουν καποιοι που μπορουν να σου καταστρεψουν και το system32 και σε στελνουν για φορματ. Εδω στα κινητα ομως δε ξερω τι γινεται.. Και επειδη θελω να εχω το κεφαλι μου ησυχο και να ειμαι σιγουρος πως θα εχω ενα καθαρο λογισμικο, αν του κανω προληπτικα ενα factory reset (cache+ dalvic cache+data) θα ειναι μετα 100% καθαρο το κινητο και το λογισμικο? Η μπορει καποιος ιος στα android να εισχωρει ακομα και στο system?
    • Διαφήμιση
    • Όχι στο android και γενικά σε unix ή unix-like συστήματα λειτουργεί λίγο διαφορετικά αυτό. Φαντάσου λίγο πως σε windows περιβάλλον εφόσον έχεις κάνε login με administrator δικαιώματα, κάθε πρόγραμμα εκτελέσιμο μπορεί να κάνει ότι γουστάρει. Στο android δεν λειτουργεί έτσι καθώς by default κανένας χρήστης δεν έχει δικαιώματα διαχειριστή (root access). Οπότε και υπάρχει διαχωρισμός στα system apps και στα user apps. Ένα system app δεν μπορεί να προσπελαστεί(και άρα τροποποιηθεί) απο κάποιο user app καθώς δεν έχει τα κατάλληλα δικαιώματα. Εαν του έχεις δώσει τα δικαιώματα (δηλαδή έχεις root access ΚΑΙ έχεις δώσει σε ένα user app το δικαίωμα να "βλέπει" τα system apps) τότε ναι, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με κάποιο critical file του συστήματος και να σε οδηγήσει σε soft or hard brick.

Αλλά όλα αυτά τώρα είναι θεωρία. Στην πράξη στο android είναι λίγο πιο απλά τα πράγματα, καθώς "ιοί" με τη σημασία που γνωρίζεις(σε windows περιβάλλον) δεν υπάρχουν. Προγράμματα που εαν δεν ξέρεις τι κάνουν και πως δουλεύουν και παρόλα αυτα εσύ το διακινδυνεύεις(πατώντας στην τύχη πράγματα), ναι υπάρχουν και μπορεί να σου δημιουργήσουν θέμα αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα του χρήστη και όχι η ύπαρξη του προγράμματος.

Γενικά μην το φοβάσαι το mobile os. Πέφτουν πολλά $$ και σε αυτόν τον τομέα της ασφάλειας. Πλέον η google βγάζει security updates. Τώρα "τρύπες" σίγουρα θα υπάρχουν αλλά δεν μας ανησυχούν.

Όσον αφορά τα Wipes που είπες, αν κάνεις Wipe Data τότε σβήνεται όλο το partition που περιέρχει τα user apps (με απλά λόγια τις εφαρμογές που εγκατέστησες μόνος σου).
      Και επειδή έχεις και την ελληνική rom είσαι σίγουρος οτι έχεις ένα ασφαλές(σε γενικές γραμμές) κινητό. Επίσης είσαι σε Stable έκδοση και άρα δεν έχεις root access (λογικά.. εαν δεν το πείραξες :P).

Μην το φοβάσαι. Λιώσε το κινητό (μεταφορικα!!), και αν εμφανιστεί κάτι περίεργο, απλά κάνε force quit και ξαναάνοιξε το. Συνήθως οι "επιθέσεις" γίνονται για χρεώσεις στην κινητή κτλ κτλ και όχι για να σου πειραχτεί το system file. ;) Δεν τους ενδιαφέρει αυτό (υποθέτω δηλαδή-η λογική μου αυτό λέει- χεχεχε).